S-topp på Gotland: Inför turistskatt för besökare | Sverige


640@60
Regionstyrelsens ordförande på Gotland, Meit Fohlin (S).

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅ

640@60

Foto: Roger Tillberg / IBL

På somrarna besöker över en miljon människor Gotland, främst från fastlandssverige men även från andra delar av världen.

Besöksnäringen för med sig ett växande näringsliv och fler jobb, men det bidrar också till ökade kostnader för kommunen och invånarna.

Därför anser socialdemokraten Meit Fohlin, ordförande i regionstyrelsen på Gotland, att Sverige bör följa en rad andra europeiska länder och införa en turistskatt. Besökare som kommer till Gotland och andra platser i landet med omfattande turism får helt enkelt betala för sig i form av en avgift.

“Vår mest intensiva period”

– När andra lägger ner på sommaren skalar vi upp. Sedan har vi vår mest intensiva period, och det kostar, säger Meit Fohlin.

Hon nämner bland annat kostnaden för hyrpersonal inom vården, men även för vatten och avlopp.

– Vi har ofta svåra torka på sommaren och förväntas samtidigt leverera mer vatten än vad vi gör under andra tider på året, säger Fohlin.

Många stannar också längre än sommarmånaderna – samtidigt som skattepengarna hamnar i hemkommunerna, tillägger hon.

Skapar motstånd

Meit Fohlin menar att den nuvarande utvecklingen, med turismen som ökar år efter år, riskerar att skapa ett motstånd mellan gotlänningarna och besökarna. Stigande priser på bostäder, mat och sommaraktiviteter gör invånarna passiva, anser hon.

– Vi på Gotland älskar besöksnäringen och vill fortsätta värna om den. Då gäller det att hitta ett system där vi också stärks på kommunal nivå.

Riskerar inte besökarna att avskräckas från att resa till Gotland och andra platser med skatten?

– Jag tror att den risken är liten. Vi svenskar är vana vid att betala någon form av turistskatt i nästan alla europeiska länder, säger Fohlin.

Socialdemokraterna har tidigare drivit frågan om att införa en lokal turistskatt på riksnivå, men röstades sedan ner i riksdagen. Det fanns bland annat motstånd från besöksnäringen själv.

– Jag tror att besöksnäringen är mer mogen nu, när man ser att det finns en känsla av oss och dem, lokalbefolkningen mot turisterna, i hela Europa och världen, säger Meit Fohlin.

Lämna ett svar