Warren Buffetts miljarder ska gå till välgörenhet när han dör


Den amerikanske finansmannen sitter på en av de största förmögenheterna i modern tid. Hans tillgångar uppgår till 129 miljarder dollar, enligt Forbesvilket gör Buffett till den tionde rikaste personen i världen.
Pengarna räcker länge. Livet är dock ändligt.
I en intervju med Wall Street Journal (WSJ) Buffett säger att det mesta av hans förmögenhet kommer att överföras till en stiftelse när han dör. Stiftelsen kommer att kontrolleras av hans tre barn Susie, Howie och Peter Buffett som kommer att fördela pengarna till välgörande ändamål enligt överenskommelse.
– Det ska användas för att hjälpa människor som inte har haft samma tur som jag. Det finns åtta miljarder människor i världen, jag och mina barn har tillhört de lyckligaste tiotusen eller något liknande. Det finns många sätt att hjälpa till, sa Buffett till WSJ.

Tidigare i karriären var Buffett att skjuta upp filantropin till sin död. Men 2006 bytte han fot. Sedan dess har mångmiljardären bland annat stöttat årliga donationer till fyra välgörenhetsorganisationer som kontrolleras av familjen – samt till Gates Foundation.
Dagen han dör kommer pengakranen för Bill och Melinda Gates välgörenhetsarbete att stängas av, hävdar Buffett i intervjun med WSJ.
Warren Buffett har redan gett bort hälften av sina andelar i sitt livsverk, Berkshire Hathaway, textilföretaget han tog kontroll över på 1960-talet och byggde om till ett multinationellt företagsimperium, idag värderat till 880 miljarder dollar.

Varje år vallfärdar tusentals investerare till Berkshire Hathaways årliga bolagsstämma och relaterade evenemang.

Foto: Chris Machian/AP

Buffetts framgångsrika karriär har också gjort honom till en mytisk ikon bland finansiärer och investerare. Varje år vallfärdar över 17 000 investerare till Omaha för att känna ikonens närvaro och ställa sina investeringsfrågor på Berkshire Hathaways årsmöte. Evenemanget kallas ibland för en “Woodstock för kapitalister” och pågår i tre dagar, skriver CNBC.
Har sista ordet sagt om finansikonens förmögenhet? Buffett har ändrat sitt testamente flera gånger. Hans senaste beslut växte fram av att se arvingarna mogna under åren.
– Jag känner mig väldigt trygg med mina tre barns värderingar. Jag har 100 procent förtroende för hur de kommer att hantera saker, sa Buffett till WSJ.

Lämna ett svar