Björn Natthiko Lindeblads bror berättar om dödshjälpen


Föreläsaren, ekonomen och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad dog när han var 60. Omgiven av familj och vänner valde han att avlivas. Björns bror, Hans Lindeblad, berättar nu om deras förhållande, resan till dödshjälp och avskedet.

I en syskonskara på fyra bröder var Björn äldst och Hans yngst. Trots åldersskillnaden på tolv år hade de en nära relation och Hans besökte Björn vid alla kloster han befann sig i under sin tid som buddhistmunk.

– Jag och Björn hade en jättebra relation på alla sätt. Han bodde hemma med sin mamma och pappa innan han gav sig iväg för att bli buddhistisk munk. Han var då i 30-årsåldern och jag var 18, så jag fick mycket tid med honom tack vare att han var med hela tiden, säger Hans.

Diagnosen: ALS

Hösten 2018 insjuknade Björn och fick diagnosen ALS, bara månader efter att de tagit farväl av sin pappa. Deras pappa valde också att avsluta sitt liv med dödshjälp efter att ha levt med lungsjukdomen koldioxid.

– Jag tyckte det var ett väldigt fint och värdigt sätt att avsluta sitt liv när man är så sjuk som vår pappa var och som Björn skulle bli.

Bara några år senare valde Björn att gå samma väg. 17 januari 2021 skulle det äga rum.

– Det är något väldigt fint med att få en dejt som vi alla måste förhålla oss till, både i Björns fall och även i min pappas fall. Du är noga med att få allt sagt.

ALS

Sjukdomen bryter ner nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen som reglerar de frivilliga musklerna. Denna effekt på nervcellerna sprider sig sedan genom nervsystemet.


ALS kan upptäckas genom att olika kroppsdelar försvagas. I slutändan är kroppen helt förlamad och när andningsmusklerna påverkas går det inte längre att andas.


De flesta personer med ALS dör inom två till fyra år efter att de fått diagnosen. Men ungefär en av tio lever betydligt längre. De har då en betydligt långsammare utveckling av sjukdomen.

Källa: 1177

Utnyttjade tiden före dödsdagen

Från det att datumet sattes såg Hans till att göra det bästa av all tid han fick med Björn. De umgicks ofta och pratade mycket i telefon.

– Han var klar i huvudet, det var kroppen som gav upp, så vi kunde ha väldigt trevliga samtal och säga vad man ville säga och göra det man ville göra med en person som man vet inte kommer att finnas längre.

Hans beskriver Björns sista dag som ganska odramatisk. Björn hade i förväg valt en plats där det skulle ske och bjudit in vänner och familj.

Ett sista farväl

Först togs en drink som bedövade halsen. När det hade fungerat togs den dödande drycken. Hans berättar att de första 20 minuterna var som vanligt, och att Björn började försvinna på vägen efter det. 30 minuter efter att han svalde drinken dödförklarades han.

– Alla tog det väldigt lugnt. Några kom fram och tog Björn i handen och tog ett sista farväl. Sedan lämnade vi rummet och det var det, säger Hans och fortsätter:

– Det är klart att jag blir tagen och ledsen av situationen när jag sitter där och ser honom försvinna, men mina tankar är bara hos honom och att han får ett bättre avslut än vad han hade fått om han inte gjort det.

Dödshjälp

Idag tillåter ett tjugotal länder och stater någon form av legaliserad dödshjälp. Dödshjälp är för närvarande inte tillåtet i Sverige.


Dödshjälp innebär två olika tillvägagångssätt:

Dödshjälp – dödshjälp som sker genom att någon annan än patienten utför den avgörande handling som leder till patientens död.

Dödshjälp – dödshjälp där patienten själv utför den avgörande handlingen.


Källor: Statens medicinalråd och Svenska Läkarförbundet.

LÄS MER: Starka känslor inför Björn Natthikos avgång
LÄS MER: Premie Hemliga “dödsänglar” hjälper svårt sjuka att dö i Sverige

Lämna ett svar