Le Pen ritade mallen för Jimmie Åkesson – hufvudstadsbladet


En överraskning kan vända hela det franska valet.

Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Söndagen den 30 juni äger den första omgången av det franska parlamentsvalet rum. En vecka senare äger den andra valomgången rum.

Den liberale presidenten Macron hatas av de flesta. Nu spelar han ett högt spel, och resultatet kan bli en regering på extremhögern i ett av Europas mäktigaste länder.

Nationalförsamlingen, ledd av Marine Le Pen och Jordan Bardella, gjorde stora framsteg i EU-valet den 9 juni i år.Nationalförsamlingen, ledd av Marine Le Pen och Jordan Bardella, gjorde stora framsteg i EU-valet den 9 juni i år.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: AP

Partiet som idag heter National Rally växte fram ur en fransk ultrahögertradition, av medbrottslingar till den nazistiska ockupationen under andra världskriget och motstånd mot avkoloniseringen av Algeriet.

Annons

Partiet fick sitt stora genombrott under Jean-Marie Le Pens ledning i mitten av 1980-talet. Le Pen fick ett bra stöd av den socialistiske presidenten François Mitterrand, som drev en hård linje åtstramningspolitik trots vallöften om full sysselsättning och välfärdsreformer.

Annons

Mitterrands vändning i den ekonomiska politiken berodde på hans önskan att rädda det europeiska växelkurssamarbetet och hålla francens kurs fast mot den tyska marken. Men konsekvensen blev att ett starkt EU-kritiskt parti fick en stark ställning i fransk politik.

Nationella frontens framgångar i mitten av 1980-talet inspirerade högerextremister att sträva efter parlamentariska framgångar i hela Europa. Överallt bildades nya partier efter fransk modell.

Däribland Sverigedemokraterna som bildades 1988. Och Jimmie Åkessons parti har då och då hämtat både inspiration och viss finansiering från det franska partiet.

Men Le Pens framgångar födde också motrörelser. Däribland organisationen SOS Racisme, vars logotyp översattes till svenska och blev kampanjen “Rör inte min vän“.

Pappa Jean-Marie ledde National Front mellan 1972-2011, när dottern Marine Le Pen tog över och döpte om partiet till National Gathering.Pappa Jean-Marie ledde National Front mellan 1972-2011, när dottern Marine Le Pen tog över och döpte om partiet till National Gathering.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Jacques Brinon

Trots att Frankrike hade ett starkt högerradikalt parti i fyrtio år, de har alltid varit i opposition. En viktig anledning är de demokratiska krafterna som samlades i den andra valomgången, och röstade fram den minst dåliga kandidaten för att hålla högerextremismen utanför.

Annons

Annons

När den franska vänstern röstade på Jacques Chirac i valet 2002 sa många att de röstade på högern “med en klädnypa i näsan” för att slippa ha Jean-Marie Le Pen som president. I valen 2017 och 2022 har liberalen Emmanuel Macron valts in med stöd av vänsterväljare, för att hålla dottern Marine Le Pen borta från det mäktiga presidentposten.

I detta riksdagsval kan den andra valomgången den 7 juli bjuda på intressanta överraskningar. Om det går dåligt för Macrons liberala parti kan väljarna byta till den rödgröna alliansen Ny folkfront, som leds av partiets motsvarighet till Svenska Socialdemokraterna.

Det skulle vara en stark avkastning för det en gång så uträknade franska socialistpartiet.

Som sina svenska motsvarigheter, försöker nationalförsamlingen anpassa sin retorik för att bredda sitt stöd. Men hälften av fransmännen ser fortfarande partiet som ett hot mot demokratin.

Den franska extremhögern vet hur man utnyttjar människors missnöje med stora prisökningar och en ojämlik fördelning. Och frågan om det räcker för att hålla dem borta från makten den här gången.

Om nationalförsamlingen vinner den andra valomgången den 7 juli och kan bilda en regering kommer det att skicka chockvågor över hela Europa.

Vi borde ha insett redan på 1980-talet att det bästa sättet att försvara demokratin är att se till att samhällets välstånd delas av alla.

Lämna ett svar