Världens största isberg, A23, har börjat röra på sig


Världens största isberg har kämpat för att flytta efter att ha suttit fast på havets botten i mer än 30 år. Nu väntas det driva mot ett område norr om den antarktiska halvön men forskare tror att det kan driva längre än så.

– Det kan fortfarande komma ganska långt norrut upp mot Sydafrika där det kan störa sjötrafiken, säger Oliver Marsh, glaciolog i Antarktis, till nyhetsbyrån Reuters.

Isberget, känt som A23, har inte rört sig sedan det bröt av från Antarktis 1986 och drev ut i Weddellhavet där det gick på grund, rapporterar BBC Nyheter.

År 2020 började forskare lägga märke till de första mindre rörelserna. Nu har hela isberget börjat röra på sig och är på väg mot ett område norr om den antarktiska halvön. I många fall beror det på att isberget har eroderats underifrån och från sidan, vilket har gjort det lättare och kunnat röra sig igen.

– Den har fått den där lilla extra flytkraften som har gjort att den har lyfts upp från havsbotten och drivit med i havsströmmar, säger Oliver Marsh, glaciolog i Antarktis, till nyhetsbyrån Reuters.

A23 är cirka 4 000 kvadratkilometer stor och 400 meter tjock. När den bröt sig loss från Antarktis fanns en sovjetisk forskningsstation på den, enligt BBC.

På grund av isbergets storlek skulle det kunna överleva en lång tid ute i havet innan det börjar smälta i snabbare takt, enligt Oliver Marsh.

– Det kan fortfarande komma ganska långt norrut upp mot Sydafrika där det kan störa sjötrafiken, säger han.

Lämna ett svar