Ryska ubåtar övade med torpeder i Östersjön | Världen


640@60
Den ryska atomubåten Magadan vid marinens dag i Ryssland 2022.

Foto: SIPA/TASS/IBL

640@60

Vladimir Putin.

Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV / AP TT NYHETSBYRÅ

Både den ryska flottan och den statliga ryska nyhetsbyrån Tass skrev om övningen den 25 juni. Det är dock oklart exakt när den genomfördes.

Ubåtarna, Novorossiysk och Dmitrov, bosatte sig i en “träningsduell” i Östersjön. De ska bland annat ha skjutit torpeder utan stridsspets mot varandra, samt övat stridsmanövrar som att upptäcka, spåra och undvika fiendens attacker.

Avancerat ekolod

Båda ubåtarna är av Kilo-klassen, varav Ryssland fortfarande har 65 i trafik, skriver Riksintresset.

Fartygen anses sämre än kärnkraftsdrivna atomubåtar, som till skillnad från de dieseldrivna ubåtarna av Kiloklass kan hålla sig under ytan på obestämd tid. Men åtminstone Novorossiysk är utrustad med avancerad ekolod och har kapacitet att bära vapen, inklusive kryssningsrobotar som kan användas mot både land- och sjömål, enligt tidningen.

Hypersonisk sjömålsrobot

Sedan Sveriges inträde i Nato är alla länder runt Östersjön medlemmar i försvarsalliansen utom Ryssland. I mitten, mellan Litauen och Polen, ligger den ryska ekklaven Kaliningrad, basen för Rysslands Östersjöflotta.

Ryssland verkar förlita sig mer och mer på sina ubåtar för att visa makt, skriver Newsweek. Nyligen var en rysk flottilj, inklusive atomubåten Kazan, på Kuba och genomförde övningar på internationellt vatten, inte långt från USA:s kust.

Kazan var beväpnad med Zirkon hypersoniska sjömålsrobot. Som svar skickade Nato upp ett spaningsflygplan för att övervaka dess rörelser.

hufvudstadsbladet har kontaktat Försvarsmakten som kan komma tillbaka först på måndag.

LÄS MER: Hotet från Rysslands skuggflotta i Östersjön – kräver fler åtgärder
LÄS MER: Ryssland bakom störningar mot svenska nätverk
LÄS MER: Nato-toppmötets första besök i Sverige: “Inte en möjlighet att utmana oss”

Lämna ett svar