Svenskarna mitt i kaoset efter jordskred i Italien | Sverige


640@60
Katarina Larsson, 54, och hennes jämnåriga vän Mariana Edh hamnade mitt i kaoset efter raset i alpbyn Cervinia.

Foto: Privat

640@60

Katarina och Mariana evakuerades från hotellet.

Foto: Privat

Katarina Larsson, 54, och hennes jämnåriga vän Mariana Edh anlände till alpbyn Cervinia i norra Italien på lördagseftermiddagen och ser fram emot en vecka fylld av vandring, cykling och skidåkning i bergen.

Men nu har planerna lagts på hyllan – bokstavligen. Under natten svepte en storm över norra Italien och förde med sig både jordskred och översvämningar, vilket förvandlade det annars idylliska Cervinia till ett enda stort kaos av lera.

– Det är en sådan förödelse, det är helt otroligt, säger Katarina.

Bottenvåningen fylld med lera

Hon och Mariana vaknade inte av raset i natt. I morse hade de inte el på rummet men lade inte så stor vikt vid det utan stängde dörren efter sig för att gå ner och äta frukost.

– När vi kommer till trappan står en person från STS Alpresor där och säger att det har gått ett jordskred, att bottenvåningen är fylld med lera och att vi inte får gå ner, säger Katarina.

Hon gick bort till ett fönster för att själv se hur illa det var.

– När jag tittade ut tänkte jag: “Men gud, hur ser det ut?”. Det var fullt med lera, i butikerna mitt emot upp till halva dörren, och på gatorna låg det mycket bråte och skräp.

“Har åtminstone varandra”

När hufvudstadsbladet pratar med Katarina har hon och Mariana precis evakuerats till ett nytt hotell där de åt lite frukost. Efter omständigheterna mår de bra, säger hon.

– Jag försöker se positivt på läget, det kunde ha varit mycket värre. Vi har åtminstone varandra.

Deras största oro just nu är att de på grund av strömavbrottet inte kan komma in i sitt rum och hämta sina grejer. På vägen ut tog Katarina bara med sig sin mobiltelefon och hon har bara korta ärmar, shorts och ett par tofflor.

– Och det är väldigt halt med tofflor, säger hon.

Hur det blir med resten av resan återstår att se. Katarina och Mariana väntar just nu på besked från sin researrangör STS Alpresor.

– De försöker komma på en lösning. Jag hoppas att vi får resa till en annan plats, säger Katarina.

LÄS MER: Två döda efter jordskred i Schweiz

Lämna ett svar