Bidens kampanjpengar i fara – rika givarna tvekar


Bidens svaga prestation i den första valdebatten mot Donald Trump får nu givarna att tveka att fortsätta stödja presidenten.

På ett insamlingsmöte på lördagen i East Hampton försökte han lugna dem och erkände att han inte hade en bra dag och att han förstod deras oro. Men enligt Biden har väljarna inte reagerat lika negativt, och hans kampanjledning säger att det har funnits ett tillflöde av mindre donationer till hans kampanj sedan i torsdags.
– Efter debatten har det varit små rörelser i opinionsmätningarna, och vi har faktiskt ökat lite, hävdade Biden enligt Financial Times (FT).
Det har dock gjorts få mätningar efter debatten. Flera är på väg och tros vara avgörande för hur givarna agerar.
Enligt tidningen kom en undersökning på fredagen visade att ungefär hälften av de demokratiska väljarna trodde att Biden skulle gå åt sidan. Samtidigt uppger Bidens kampanjledning och rådgivare att det inte finns några sådana planer. Nästa debatt är i september och presidenten har för avsikt att delta i den.
– Det kanske inte var en lysande debatt. Men han har varit en lysande president, sa rådgivaren Anita Dunn till MSNBC.
Enligt FT kommer flera stora givare att fortsätta ge pengar till demokraternas presidentkampanj, samtidigt som de försöker övertala Biden att avgå.
Möjliga ersättare som nämns är Gretchen Whitmer, guvernören i Michigan, och House Democratic Minority Leader Hakeem Jeffries.
En stor givare som tvärtom ökar stödet till Biden är Linkedin-miljardären Reid Hoffman.

Reid Hoffman, medgrundare av Linkedin och

Foto: Jan Haas

I ett brev på fredagen skriver han att presidenten verkligen hade “en mycket dålig debattprestation”, men att det också var en dålig idé att “inleda en offentlig kampanj för att få honom att släppa” så sent in i valet.
“Jag slår vad två gånger om att Amerika kommer att välja Bidens anständighet, omsorg och bevisade framgång framför Trumps våld, lögner och kaos.” han skriver.
De senaste månaderna har Bidens donationer släpat efter Trumps, särskilt i kölvattnet av Trumps dom i slutet av maj, vilket ledde till en kraftig ökning av donationerna.

Joe Biden samlar familjen efter kritiken.

Foto: MANDEL NGAN

Enligt CNN hade Trump totalt motsvarande runt 1,9 miljarder kronor mot Bidens 1,7 miljarder i de insamlingar som redovisas månadsvis.

På söndag går Joe Biden till presidentens semesterhus Camp David, där han kommer att samla sin familj runt sig. Biden själv har som sagt inga planer på att hoppa av presidentvalet och den enda person som sägs kunna övertala honom är hustrun Jill Biden. Hon har dock hittills helhjärtat stött hans fortsatta kandidatur.
Vid ett av kampanjmötena i New York sa hon:
– Jag vet vad du tänker. Som Joe sa tidigare idag, han är inte ung. Och efteråt sa han till mig: ”Jill, jag vet inte vad som hände. Det kändes inte bra”.
Jill Bidens svar var enligt henne eget uttalande att den 90 minuter långa debattföreställningen inte ska jämföras med vad han åstadkommit under fyra år som ordförande, skriver TT.
Enligt partireglerna är det praktiskt taget omöjligt att ersätta Biden om han inte själv avgår.
Läs mer:
Karin Eriksson: Genombrott, sammanbrott, flopp, krasch, fiasko
Biden slår tillbaka: “Jag vet hur man gör det här jobbet”
USA-kännaren: Praktiskt taget omöjligt att ersätta Biden

Lämna ett svar