Område stort som Belgien rensat på minor i Ukraina


Under kriget mot Ryssland har Ukraina blivit världens största minfält, enligt regeringen i Kiev. Sedan 2022 beräknas sprängladdningar ha spridit sig över ett område på 174 000 kvadratkilometer – mer än fyra gånger så stort som Danmark.

Enligt Världsbankens uppskattningar kan det kosta nästan 400 miljarder kronor att minröja landet efter kriget. Men arbetet är redan igång. Parallellt med striderna som pågår arbetar omkring 5 000 specialiserade minröjningspersonal för att säkra nya områden. Sverige och en lång rad andra länder har försett Ukraina med minsvepare och utbildad ukrainsk enhet för att påskynda arbetet.
Tankesmedjan Globsec har samtidigt räknat ut att det skulle ta 757 år att rensa hela Ukraina om de tilldelade resurserna ligger kvar på dagens nivå.

Tankgruvan TM-62 är en av modellerna som Ryssland använder i Ukraina.

Foto: Andres Martinez Casares/Polaris

Framsteg görs dock – om än långsamt. Totalt 30 000 kvadratkilometer har nu röjts, enligt Ukrainas försvarsministerium Kiev oberoende. Området är större än hela Dalarna.
I april rapporterade FN att 1 158 civila dödades och skadades av minor och andra odetonerade föremål i Ukraina. Antalet sköt i höjden våren 2023 och ofta är det bönder som drabbas när de arbetar på sina åkrar.
Den 29 mars i år dödades en ensamstående pappa när han körde i en tankmina med sin traktor i regionen Kherson i södra Ukraina. Senare kunde minröjningspersonal hitta fler sprängladdningar nära platsen.

Fakta.Gruvorna som Ryssland använder i Ukraina

• PFM-1, eller fjärilsgruvan, som bara har 37 gram sprängämnen, men som kan slita av lemmar. Den användes av de sovjetiska trupperna redan i Afghanistan.

• POM-3, som kan spridas med luft eller artilleri. Den är lika stor som en läskburk och detonerar av vibrationer, som trappsteg i närheten.

• TM-62 tankmina, som detonerar när den väger mer än 150 kilo.

• Ottawafördraget från 1997 förbjuder alla antipersonella minor. Ryssland, USA och Kina har inte undertecknat fördraget. Ukraina anklagas också av bland annat Human Rights Watch för att använda förbjudna antipersonella minor. Ukraina undertecknade Ottawafördraget 1999.

Läs mer:
Nära en tredjedel av Ukraina bryts: “Det blir bara mer”
Serhij rensar minor i Ukraina: “Ingen borde dö för att jag var slarvig”

Lämna ett svar