Dokument avslöjar drottning Elisabet I:s spionnätverk


För 15 år sedan hittade historikern Stephen Alford ett dokument med ett 20-tal namn, troligen från 1596, vid British State Archives, rapporterar Väktaren. Dokumentet, skrivet av drottningens utrikesminister Robert Cecil, avslöjar Cecils hemliga operationer för att spionera på europeiska kungligheter och skydda det brittiska hovet.
Bredvid varje namn stod ett nummer. Alford insåg att tidningen förmodligen var en innehållsförteckning, men de återstående sidorna saknades. Historikern har nu ägnat de senaste 15 åren åt att hitta tillhörande dokument för varje namn för att få mer information om spionerna.
Men det har inte varit lätt. Listan hittades i en mapp med diverse dokument och Alford visste inte var han kunde hitta resten. Dessutom är många dokument från denna tid i dåligt skick, med fläckar och slitna kanter. Han började gå igenom arkiven och letade efter papper som hade ett nummer i hörnet som matchade siffrorna på innehållsförteckningen.

Tidigare trodde forskarna att Cecil hade några spioner anlitade här och där, men så småningom hade Alford fått information som tydde på ett mycket större organiserat nätverk med över 20 personer. De är så många att han tror att gruppen utgjorde Englands “första ordentligt organiserade underrättelsetjänst”.
Spionerna var köpmän från bland annat Lissabon, Bryssel, Sevilla, Rom, Amsterdam, Skottland och Sverige. Alford misstänker att de anställts för att de hade stora nätverk, var välresta, kunde läsa och skriva och talade olika språk. De fick betalt för att lämna hemligt kodad information till Cecil, som dekrypterade informationen.

Robert Cecil var drottning Elizabeth I:s utrikesminister.

Foto: TT

Efter Spanien försökte attackera England med sin flotta 1588, när den katolske kungen Filip II försökte avsätta den protestantiska drottningen Elizabeth I, var Cecil orolig för en andra spansk attack. En fregatt hyrdes nära Biarritz för att övervaka den spanska flottan, men låtsades bära smuggelgods mellan Frankrike och Spanien.
– Cecil drev ett välfinansierat, organiserat system och det gjorde en enorm skillnad för hur han kunde agera politiskt. Det gav honom rätt information, inte skvaller. Det är den första engelska underrättelsetjänsten, säger Stephen Alford till The Guardian.

Lämna ett svar