Israel avancerar i norr och syd – ingen vapenvila i sikteb39040b4 5c47 45e6 9625 a00247b17046

Israels militär avancerar längre in i Rafah, som tidigare beskrivits som den “sista säkra platsen” på landremsan. På söndagen dog minst sex palestinier och flera hem förstördes, sa invånarna Reuters.
När försvarsminister Yoav Gallant besökte staden på söndagen hävdade han att israeliska styrkor effektivt har urholkat Hamas genom att förstöra tunnlar och blockera gränsövergången till Egypten, rapporterar Haaretz.
“Vi kommer att fortsätta framåt tills vi når en situation där vi kan kväva dem och inte tillåta dem att återuppbygga sin styrka,” sa Gallant.

Styrkan anges också har avancerat längre in i Shejaiya-området i norra Gaza, rapporterar Reuters. De beskjutit flera hus och inga familjer kunde ta sig ut, säger invånarna. Enligt Israel har flera palestinska militanter dödats under det senaste dygnet, och militären säger att de hittat vapen och underrättelsedokument i en FN-skola. Hamas förnekar att de använt civila anläggningar för militära ändamål, som skolor och sjukhus, rapporterar Reuters.
På söndagen varnade Gazas Hamas-styrda hälsodepartement att de sjukhus som fortfarande är i drift kommer att tvingas stänga inom 48 timmar på grund av bränslebrist, rapporterar New York Times. Gruppen vädjar till omvärlden om stöd.
På den ockuperade Västbanken dog en man och fem skadades i en israelisk attack nära staden Tulkarm, enligt Gazas hälsoministerium. Den döde mannen ska vara en medlem av Islamic Jihad-milisen, enligt avdelningen. Israel har inte kommenterat händelsen.
Samtidigt har förhandlingarna om vapenvilan upphörde. Båda parter står fast vid sina respektive krav; Hamas vill se ett slut på kriget och att Israel drar sig tillbaka från Gaza, Israel vill att alla gisslan ska släppas och att Hamas ska förstöras.
Totalt har 37 877 palestinier dött i kriget som började den 7 oktober förra året, enligt Gazas Hamas-kontrollerade hälsodepartement. Den gör ingen skillnad på civila och stridande. Israel uppger att 300 av dess soldater dog i striderna.

Lämna ett svar