Vreden mot prinsen – död soldats mamma ”chockad” | Kungligt


640@60
Prins Harry.

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK LEDARE/IBL

640@60

Soldaten Pat Tillman dödades i Afghanistan 2004.

Foto: AP PHOTOGRAPHY PLUS

Pat Tillman var en amerikansk fotbollsspelare som hade ett mångmiljonkontrakt med NFL-laget Arizona Cardinals.

Men han pausade sin spelarkarriär för att istället tjänstgöra i den amerikanska armén efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001, där nästan 3 000 människor dödades. 27-åriga Tillman dödades i Afghanistan 2004.

Ett pris instiftades till hans minne. Pat Tillman Award delas ut till “en person med en stark idrottsanknytning som har tjänat andra” på ett sätt som påminner om mannen som priset är uppkallat efter, enligt ESPN.

Den här gången är det prins Harry som tar emot priset på ESPY-galan i Hollywood nästa månad.

Det gillar inte Tillmans mamma Mary, som inte rådfrågades före valet.

– Jag är chockad över att de har valt en så kontroversiell och splittrad person att ta emot priset. Det finns människor som är mycket mer lämpade, säger Mary Tillman.

“Han är ovärdig att få det här priset”

Förra året delades priset ut till medlemmar i organisationen Buffalo Bills när de räddade livet på spelaren Damar Hamlin efter att han kollapsade under en match.

– Det finns andra individer som inte har de pengar, resurser, kopplingar och privilegier som prins Harry har. Jag anser att sådana människor borde uppmärksammas istället, säger Mary Tillman.

Anledningen till att Harry får priset är att han 2014 skapade Invictus Games för paraatleter, ett evenemang där skadade soldater tävlar i olika sporter. ESPN skriver att Harry uppmärksammas för sitt “outtröttliga arbete med att skapa en positiv inverkan inom veterangemenskapen genom sportens kraft.”

En petition har nu startats för att få ESPN att ändra sig. Den hävdar att Harry har varit “inblandad i kontroverser som ifrågasätter hans lämplighet att ta emot en ära av denna storleksordning”.

– Han var öppet respektlös mot sin familj och drog sig undan sina plikter som kunglighet. Han är ovärdig att få det här priset, säger Mary Tillman.

Lämna ett svar