Dalarnas idrottsföreningar behöver slå vakt om tonåringarna – hufvudstadsbladet3fa2b15c 1bf9 46dc b8c6 d2261e7bb7f2

Snart drar U21-VM igång där Sveriges främsta U21-bowlare tävlar om att bli världens bästa i sin åldersklass. Men alla unga människor har inte kapacitet eller vilja att bli bäst i världen. Även de som inte vill tävla om mästerskapsguld behöver kunna hitta sin plats inom idrotten. Många gör det genom fritidsaktiviteter i föreningslivet. Men enligt Centrum för idrottsforskning deltar barn allt mindre i organiserad barn- och ungdomsidrott.

Enligt Pep-rapporten År 2024 når bara 37 procent av 4–6-åringarna rekommendationen om 60 minuters pulshöjande rörelse per dag. Redan det är långt ifrån den idealiska siffran på 100 procent. Bland 10–12-åringar har siffran sjunkit till 21 procent och när barnen är över 13 år är den nere på 13 procent. Det innebär att cirka 14 600 av Dalarnas cirka 16 800 13–17-åringar skulle behöva få tillgång till mer rörelse som passar dem.

De flesta vet att tonåren är en period då skolan, vänskapen och att bli vuxen slåss om uppmärksamheten. Men det är kanske inte alla som tror att träning kan vara en ventil som gör det lättare att hantera allt som pågår.

Enligt Folkhälsomyndigheten undersökning från 2021 hade fysiskt aktiva 11–15-åringar mindre problem med depression, irritation, nervositet och sömnproblem än de som var mindre fysiskt aktiva. Eftersom endast cirka en tredjedel av den fysiska aktiviteten skedde på skoltid är rörelse på fritiden avgörande för barns fysiska och psykiska hälsa.

Här är tre saker vi försöker göra för att alla ska känna sig välkomna i vår sport:

Olika ambitioner välkomnas. För många av våra U21-spelare har det varit positivt att tävla, men tidiga elitsatsningar kan också stöta bort barn och unga som bara vill träna och ha kul. Vi försöker vara tydliga med att bowling kan spelas på många olika nivåer.

Låt barnen prova många sporter. När barn och unga får göra olika aktiviteter får de variation i både idrotten och sin kompiskrets. Om de tröttnar på en aktivitet fortsätter de förhoppningsvis med en annan. Här kan Dalarnas föreningar samverka med schemaläggning och prova-på-dagar för att göra det enkelt att ha flera fritidsintressen.

Erbjud en gemenskap. Inom bowling tror vi att känslan av tillhörighet och gemenskap är nyckeln till att fortsätta sporten. Som förening kan det vara värt att fundera ett extra varv på hur stämningen i gruppen och stunderna kring själva träningen kan vara roliga och trygga.

Låt oss göra vad vi kan erbjuda våra barn och unga föreningsidrott som en fast punkt och källa till hälsa i en tid då livet ibland är allt annat än stabilt.

Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet

Lämna ett svar