Nordkorea har avfyrat två ballistiska robotar | Världen


640@60
Nordkorea har avfyrat två ballistiska missiler på måndagsmorgonen.

Foto: YONHAP / EPA YNA

640@60

Kim Jong Un.

Foto: VLADIMIR SMIRNOV / AP TT NYHETSBYRÅ

Sydkoreas Joint Chiefs of Staff (JCS) berättade för den sydkoreanska nyhetsbyrån att de två robotarna avfyrades österut på måndagen från Jangyon-området. Den första roboten sköts strax efter klockan 05.00 lokal tid och tio minuter senare avfyrades nästa.

Hur långt missilerna avfyrades är oklart.

“När vi stärker vår övervakning och vaksamhet mot ytterligare uppskjutningar, håller vår militär full beredskap samtidigt som vi delar nordkoreanska ballistiska missildata med amerikanska och japanska myndigheter.”uppger personalcheferna för nyhetsbyrån.

Lovade “offensiva” motåtgärder

I helgen avslutade Sydkorea, Japan och USA sin gemensamma storskaliga militärövning “Freedom Shield”, som är den största övningen på fem år.

På söndagen fördömde Nordkoreas utrikesministerium övningen och sa att den skulle vidta “offensiva och överväldigande” motåtgärder mot vad man beskriver som en “militär allians”.

Den sydkoreanska militären har också varnat för att grannlandet skulle svara på övningen.

Spänt läge mellan länderna

Så sent som i onsdags förra veckan avfyrades en ballistisk missil över Japanska havet. De beskrev det själva som en succé, medan Sydkorea kallade det “ett bedrägeri” när roboten exploderade i luften.

Spänningen mellan länderna har ökat de senaste veckorna. I slutet av maj skickade Nordkorea över 250 ballonger fyllda med bajs, toalettpapper och sopor – som vedergällning efter att Sydkorea skickat regimekritiska meddelanden till Nordkorea.

Lämna ett svar