Detta oroar inför semestern – och mest hashtaggade platserna i Sverige


Annons

Då var det måndag igen, och som vanligt betyder det resenyheter här på hufvudstadsbladet. Den här veckan är det en blandad kompott. Du kan bland annat läsa om vad som oroar dig mest inför semestern, och om vilka platser i Sverige som har fått flest hashtaggar på Instagram.

Midsommar på First Camp slog alla tidigare rekord

First Camp, Skandinaviens största campingkedja, är glada att kunna meddela att årets midsommarfirande var det bästa någonsin. De 47 jämförbara destinationerna i Sverige slog rekord med en ökning av logiintäkter från övernattande gäster på 4 procent jämfört med 2023 och drygt 2 procent jämfört med den tidigare toppnoteringen från 2022. Midsommaren blev en succé i flera delar av land och framför allt efterfrågan på stugor ute på First Camp.

batch 9e0beb6e37c50b29 org
Midsommar på First Camp i Torekov. Foto: First Camp

Intresset för att kombinera camping och cykling ökar markant

I Sverige finns det massor av kortare eller längre cykelvägar och cykelparker som alla har en sak gemensamt – de är grannar med bra campingplatser. Något som hemsidan Camping.se tydligt kan redovisa. Besöken på deras sidor om boende längs cykelvägar har ökat med 33 procent jämfört med förra året. Sajterna om cykelparker har också fått ett betydande lyft i intresse med 77 procent fler sidvisningar under samma mätperiod. Det rapporterar Husvagns- och husbilsbranschens Riksförbund.

batch AV Sommar22 1954

Det oroar svenskarna inför semesterresan

Enligt en ny Sifo-undersökning från reseföretaget TUI oroar sig var tredje svensk för att bli sjuk under sin utlandssemester. Framför allt är det de yngre resenärerna (18–34 år) som oroar sig mest för potentiella problem inför en utlandsresa. Bland yngre säger bara nio procent att de inte är oroliga för någonting alls, jämfört med 16 procent bland seniorer (56-79 år). Topp 5 – det här oroar sig svenskarna för inför semesterresan:

 1. Bli sjuk under semestern (35 %)
 2. Dåligt väder (24%)
 3. Säkerheten på destinationen (19%)
 4. Spendera för mycket pengar (16 %)
 5. Flygförseningar (15 %)
batch beach parasols tui blue side antalya side turkey tui 1
Side, Turkiet: Foto: TUI

De mest hashtaggade platserna i Sverige

Med över 600 000 hashtags är #gamlastan Sveriges mest taggade plats på Instagram. Språkplattformen Preply har undersökt vilka 20 platser i Sverige som har fått flest hashtaggar fram till maj 2024. De allra flesta är välkända svenska landmärken, men det är faktiskt några lite mer oväntade platser som finns med på listan. Topp 5 Instagram-vänliga platser

 1. #gamlastan (600 000 hashtags)
 2. #are (500 000 hashtags)
 3. #visby (450 000 hashtags)
 4. #liseberg (350 000 hashtags)
 5. #skansen (310 000 hashtags)
Stortorget 1 1
Gamla Stan är den mest hashtaggade platsen i Sverige

Norwegian lanserar direktflyg till Skellefteå

Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet och lanserar nu direktflyg mellan Stockholm Arlanda Airport och Skellefteå Airport. Den snabba tillväxten gör att det finns ett stort behov av fler direktflyg till regionen. Direktlinjen mellan Stockholm och Skellefteå kommer att trafikera fem dagar i veckan med start den 28 oktober 2024.

Saker att göra i Skellefteå

Ölands husbilsbroschyr finns nu på fem språk

Med ett växande intresse från husbilsentusiaster har Ölands Bezoeksnäring AB utökat sin broschyr till att omfatta fem språk (svenska, engelska, tyska, danska och holländska). “Husbil på Öland – din guide till en härlig husbilssemester på solens och vindarnas ö” berättar vad som är bra att tänka på när du besöker Öland med husbil! Broschyren finns tillgänglig tillgänglig digitalt på alla fem språken. För den som föredrar ett fysiskt exemplar finns broschyren i tryck på svenska, engelska och tyska.

Image 2.jpeg

Fler väljer en hälsosam och aktiv semester

Inför årets helgdagar har hälsa och välmående blivit viktigare för var tredje svensk. Det visar en ny Sifo-undersökning från Göta kanal. Resultaten visar att en hälsosam och välmående semester har fått ökad betydelse för många svenskar, där 37 % uppger att den är viktigare i år än förra året. Här kan du se hur många procent som svarat ja på frågan “Tänker du göra något av följande på din semester?”

 • Camping, cykling, vandring, båtsemester – 35 %
 • Resa utomlands – 34 %
 • Bilsemester – 30 %
 • Inget av ovanstående – 23 %
 • Vet inte – 11%
batch sup
Foto: Göta Kanal
FREEDOM ikon Liten jpg

Veckans reflektion

Intressant att unga oroar sig mer för semestern än äldre! Vad beror det på? Högre krav, större förväntningar, mindre erfarenhet…? Vad tror du?

Missade du de senaste resenyheterna? Läs Favoritländer för camping, bästa matland och mest googlade stränder

Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar