Tennisens världsetta Jannik Sinner tackar sin bakgrund som slalomåkare för framgångarna


När idrottsstjärnor ofta specialiserar sig före tio års ålder är Jannik Sinner ett fint undantag.
Fram till 12-13 års ålder tränade han tennis bara två gånger i veckan, eftersom han drogs lika mycket till Dolomiternas skidbackar.
Italienaren växte upp i Sesto i Sydtyrolen, drygt en mil från den österrikiska gränsen. Föräldrahemmet var tyskspråkigt. Pappan var kock och mamman servitris på en restaurang på en skidort och naturligt nog var han i skidbacken som liten.

Jannik Sinner vann Australian Open i januari och är en av favoriterna i Wimbledon – och han krediterar den alpina sporten för sina framgångar i tennis.
– Det har gett mig bra balans och fysik. Men den största delen är den mentala biten, säger Sinner, som själv är lugn under matcherna.
– I tennis finns det inget att vara rädd för. I slalombacken är man ute om man gör fel. Även när jag har en breakboll mot mig gillar jag att gå på den, jag kan inte bli skadad. När jag var i backen var jag rädd när jag flög 30 meter. I tennis fruktar jag aldrig motståndaren, även om jag har respekt för honom, säger han till AP.
Som åttaåring blev Jannik Sinner italiensk mästare i storslalom och som tolvåring tog han silver.
– Antingen stod jag på prispallen eller så gick jag av, har han beskrivit sin stil.
Då var det inte Roger Federer eller Rafael Nadal som var den stora idolen – utan Bode Miller, amerikanen som vann VM-guld i störtlopp, super-G och storslalom.

Utsikt från Jannik Sinners hemstad Sesto, där han nyligen hyllades för att ha blivit tennisens nya världsetta.

Foto: Pierre Teyssot/AFP

Sinners första tennistränare, Heribert Mayr, har berättat att det var en svår uppgift att hålla tennistalangen borta från skidbacken.
Men Jannik Sinner valde ändå att satsa på tennis. Han bytte Tyrolen mot den italienska rivieran och hamnade hos tränaren Riccardo Piatti i Bordighera. Piatti tränade Novak Djokovic under tonåren.

Jannik Sinner vann sin första ATP-titel i Sofia som 19-åring och har tagit sig steg för steg mot förstaplatsen på världsrankingen. Kvartsfinal i US Open 2022, semifinal i Wimbledon 2023 och sedan segern i Australian Open i år. I årets French Open sköt han slutsegraren Carlos Alcaraz till fem set i semifinalen, vilket visade att han behärskar alla ytor.
För två år sedan valde Sinner till mångas förvåning att lämna samarbetet med Riccardo Piatti. Men efter tränarbytet har det på allvar lossnat för Sinner.
– Jag ville kasta mig i elden, ville testa något nytt, säger han till AP.

Jannik Sinner och Carlos Alcaraz är på väg att bygga upp en het rivalitet på tennisbanan, trots att de är goda vänner.  Här inför en match i Indian Wells i mars.

Foto: Antoine Couvercelle/TT

Jannik Sinner har vunnit fyra titlar i år och har en matchningsgrad på 38-3. När Wimbledon inleds på måndag går han in bland de starkaste favoriterna tillsammans med den nye lerkungen Carlos Alcaraz och jätten Novak Djokovic.
Djokovic är dock besvärad av en knäskada och det står klart att en ny generation snart har tagit över efter supertrion Roger Federer, Djokovic och Rafael Nadal.
Tennispubliken älskar sina rivalitetsmatcher som Borg-McEnroe, Agassi-Sampras, Federer-Nadal eller Chris Evert-Martina Navratilova.
Kanske är Sinner–Alcaraz på väg att etablera sig som sådan. Den 21-årige spanjoren Alcaraz har 5-4 i head-to-head möten och matcherna spelas i ett tempo och på en nivå som sällan skådats. I Wimbledon kan de mötas i en eventuell semifinal.
Att Jannik Sinner har erövrat tennisvärlden hindrar honom inte från att besöka skidbackarna under lågsäsong. Han har bland annat åkt skidor tillsammans med tidigare amerikanska stjärnan Lindsey Vonn i Dolomiternas hemmabackar.

Fakta.Wimbledon

När: 1–14 juli.

Favoriter:

Herrar: Carlos Alcaraz, Spanien, Jannik Sinner, Italien, Novak Djokovic, Serbien.

Damer: Iga Swiatek, Polen, Coco Gauff, USA, Aryna Sabalenka, neutral flagga, Elena Rybakina, Kazakstan.

De senaste sju åren har sett sju olika vinnare på damsidan.

Prispengar: Totalt 50 miljoner pund, vilket motsvarar 663 miljoner kronor. Vinnarna för damer och herrar kommer att få £2,7 miljoner. Svenske Elias Ymer har säkrat 800 000 kronor genom att kvalificera sig. I den första omgången ställs han mot den 29-rankade britten Jack Draper.

Flest vinster genom tiderna:

9: Martina Navratilova. 8: Roger Federer. 7: Steffi Graf, Serena Williams, Novak Djokovic, Pete Sampras.

Lämna ett svar