Färre konkurser – men fortsatt dystert i flera branscher.05e1f222 2645 49c5 b2e5 be7b303711a5

Under juni minskade konkurserna med fyra procent jämfört med samma period förra året, enligt nya siffror från affärs- och kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen (UC).
– Det vänder äntligen. Sedan augusti 2022 har konkurserna ökat månad efter månad och den minskning vi ser nu kommer att fortsätta, spår Gabriella Göransson, vd på UC.
Sett till årets första sex månader var dock konkurserna 40 procent fler än under samma period förra året. Andelen nystartade företag är också lägre jämfört med juni 2023 – en minskning med 26 procent.

Att konkurserna har börjat minska tolkas av UC som en positiv effekt av bland annat Riksbankens räntesänkning i maj. Men det kommer att dröja innan Sverige hamnar i en normal ekonomisk situation. Det finns fortfarande företag med skatteskulder sedan pandemin som måste betalas.
Inom hotell- och restaurangbranschen minskade konkurserna mest under juni månad, 38 procent jämfört med samma månad förra året. En bransch som består av företag med små ekonomiska marginaler och hårt drabbade av pandemin.
– Minskningen sker här från väldigt höga nivåer, vilket är en förklaring. Men det visar också på optimism bland hushållen som väljer att lägga pengar på restaurangbesök igen, säger Gabriella Göransson.
I detaljhandeln minskade konkurserna med 13 procent och inom partihandeln med sex procent, jämfört med samma månad 2023.
Konkurserna inom byggsektorn fortsätter dock att öka.
– Ökningen är fortfarande låg jämfört med de katastrofsiffror vi tidigare sett. Förbättringen kan bero på att hushållen återigen vågar göra större investeringar som att bygga hus. För det är byggföretagen närmast konsumenterna som drabbats av flest konkurser, säger Gabriella Göransson.
Läs mer: Skatter slår hårt mot restaurangbranschen

Lämna ett svar