Sommar i P1 2024: Så var Trolle Rhodins programd1d27c30 b9aa 4524 b78d afb55870a622

Många av oss har fantiserat om att hoppa av skolan och jobbet och ta oss fram med en kringresande cirkus. I tonåren gjorde Trolle Rhodin just det. Det ska dock sägas att cirkusen var familjens egen – den 125-årige Cirkus Brazil Jack.
I dag är han själv chef för det hela i en bransch som är på väg att dö ut. I Skandinavien finns det bara en handfull cirkusar kvar. Hans Sommarprogram är på många sätt en hyllning till den fristad för outsiders och udda som cirkusen länge varit – och fortfarande är. Vart tar clownerna och poledansarna vägen om cirkustälten tas ner för gott?
Till sin hjälp har han en radiointervju från 1945 med farfarsfar – Brazil Jack i egen hög. Säger inte att Trolle Rhodin inte har talets gåva, men inte utan att önska att han hade varit lika välartikulerad som sin förfader.

Men allt var inte det bättre förr och det gäller särskilt cirkusdjurens situation. Farfadern hade lejon och tigrar, elefanter och isbjörnar som transporterades runt i trånga burar. Vilda djur avvecklade cirkusen redan under förra seklet och när Trolle Rhodin tog över som regissör avskaffade han även akter med tamdjur som hästar och hundar. Det gäller att hänga med i tiden.
Trolle Rhodins hyllning till oddgubbar och klumpar som hittat hem i cirkusvärlden hade dock tjänat på att ta ut svängarna. Varför bjuda på ett helt vanligt Sommarprat när man sitter inne i en historia som är full av knivkastare, “zigenarprinsar” och levande fontäner?
Du kanske tillhör den skara som drömmer om att fly ut i världen med en cirkus? I sådana fall finns det nu en plats ledig på Trolle Rhodin. Brazil Jack letar nämligen efter en ny mänsklig kanonkula. Den förstnämnda har slutat och arbetar för närvarande i lager. Du blir inte rik, det är ett löfte. Men du kan äta vegansk popcorn och sockervadd tills du fryser.
Läs fler kommentarer om årets Sommar i P1-program
Sverker Lenas: Nu svänger även Lasse Berg om världens utveckling

Jacob Lundström: Vissa modersanningar sitter djupt inombords även för Vivi Wallin

Evelyn Jones: Var det Joakim Paasikivis prydlighet som gjorde honom omtyckt för allmänheten?
Här är en lista över årets värdar (skriv ut den)

Lämna ett svar