Missbruka inte ordet ”avundsjuk”! – hufvudstadsbladet


Svar

… till raden från signaturen: “Mycket hårt arbetande höginkomsttagare.” i NA den 26 juni.

Ps/ Du glömmer inte att de flesta “tvingas” att jobba hårt även om lönekuvertet inte syns. /Dr

Håller med dig om att statsministerns nya månadslön på 200 000 kr inte är mycket att “bråka” om. Men för pensionären som får nöja sig med den summan om året sticker det naturligtvis i ögonen.

Att vi lever i ett samhälle som slits sönder mer och mer i takt med att den ekonomiska ojämlikheten ökar i allt snabbare takt, det oroar mig. De senaste åren har “eliten” dragit sig tillbaka rejält. Samhället har inte haft det bättre. Ingen behöver samla hundratals miljoner, ibland miljarder.

Den som likt pensionären (du tilltalade i din insändare) och som påpekade att samhället går åt fel håll när den ekonomiska ojämlikheten ökar, det kan du inte vifta bort som du gör och säga att det bara är svartsjuka.

Sverige behöver återigen minska inkomstskillnaderna och införa ett nytt skattesystem som bättre tar hänsyn till skatt efter bärförmåga.

Omkring 1980 var Sverige som mest jämställt.

Vid millennieskiftet utgjorde skatterna tillsammans 48,6 procent av BNP (summan av värdet av alla tjänster och varor i landet). År 2022 hade den siffran sjunkit till 41,5 procent. Om skattekvoten (andelen av BNP) i dagsläget vore densamma som vid millennieskiftet skulle kommuner och regioner ha ytterligare 431 miljarder att fördela till välfärden.

Sedan 1995 har ojämlikheten ökat enormt i Sverige. Numera är förmögenhetsandelen för den rikaste procenten i Sverige på samma nivå som i USA och Colombia, enligt forskningsinstitutet Credit Suisse, CSRI. Det är bara oligarkerna i Ryssland som överstiger de svenska dollarmiljardärernas samlade tillgångar, enligt Financial Times.

Elon Musk är förvisso inte svensk, men hans nya årslön är hisnande 550 miljarder. Det visar också vilken galen värld vi lever i, och det måste man kunna säga. Utan att bli kallad svartsjuk!

Bjarne Lind

Lindesberg

Lämna ett svar