Guide: Fotbolls-EM den 1 juli: Frankrike, Belgien, Portugal


Frankrike–Belgien, åttondelsfinal.

Kevin de Bruyne och hans Belgien hoppas kunna stoppa fransmännen – men har hittills haft ett svagt mästerskap.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

När: Måndagen den 1 juli kl 18.00
Var: Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf.
TV/radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten
Frankrike resultat i grupp D: Österrike 1–0, Nederländerna 0–0, Polen 1–1.
Belgien resultat i grupp E: Slovakien 0–1, Rumänien 2–0, Ukraina 0–0.
Lukakus förbannelse?
Belgiens supportrar var inte nöjda med sitt landslag efter den avslutande gruppspelsmatchen som slutade mållös mot Ukraina. Efteråt blev laget utbuat av de besökande fansen, och kanske kan man förstå varför. Resultatet innebar att Belgien, som var favoriter till att vinna sin grupp, bara slutade tvåa bakom Rumänien och fick därmed en mardrömsplats i åttondelsfinalen: Frankrike.

Nu måste en av Belgiens största stjärnor börja leverera: Romelu Lukaku. Han har ännu inte gjort ett enda mål i detta EM trots idoga försök – stjärnan har fått inte mindre än tre mål underkända av VAR.

Frankrike måste förbättra sig för att kunna utmana om EM-medaljer.

Foto: Adil Benayache/TT

Frankrikefavorit – utan att ha imponerat
Inte heller Frankrike levde upp till förväntningarna i gruppspelet, där man slutade tvåa efter Österrike. Laget har dessutom bara lyckats göra två mål – varav det ena var självmål och det andra en straff.
Trots det kan Frankrike räknas som favorit i åttondelsfinalen, laget var trots allt en av de stora guldfavoriterna i turneringen inför mästerskapet. Då talades det dock om den starka franska offensiven – nu blir det upp till bevis.

Portugal–Slovenien, åttondelsfinal.

Cristiano Ronaldo och hans Portugal är tunga favoriter mot Slovenien.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

När: Måndagen den 1 juli kl 21.00

Var: Waldstadion, Frankfurt.
TV/radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.
Portugals resultat i grupp F: Tjeckien 2–1, Turkiet 3–0, Georgien 0–2.
Slovenien resultat i grupp C: Danmark 1–1, Serbien 1–1, England 0–0.
Utvilade portugisiska stjärnor
Portugal kommer efter en 0-2-förlust mot Georgien, men man bör komma ihåg att portugiserna redan var genom åttondelsfinalen och gjorde flera rotationer i startelvan i den matchen.
Nu kommer laget till EM:s första utslagsmatch med flera utvilade stjärnor och en viss Cristiano Ronaldo som är sugen på mål. Den 39-årige superstjärnan jagar rekordet som äldste målskytt i ett fotbolls-EM – en titel som Kroatiens stjärna Luka Modric för närvarande innehar efter sitt mål mot Italien i gruppspelet.

Jan Oblak och Slovenien siktar på att fortsätta skriva mästerskapshistoria mot Portugal.

Foto: Bagu Blanco/TT

Jagar första EM-segern
För första gången har Slovenien gått vidare till finalen i ett stort mästerskap. Laget gick vidare från gruppen som ett av de tre bästa – utan att vinna en enda match i gruppspelet. Det var en bra lottning för laget, men ska EM-äventyret fortsätta krävs mer än så mot Portugal.
Skulle Slovenien vinna skulle det vara historiskt. Nationen har bara kvalificerat sig till två EM (2000 och i år), och har aldrig vunnit en EM-match.

Lämna ett svar