Mördade med 246 hugg – hög risk för våld i fängelset | Sverige


Det var den 27 mars i år som Niclas Strömberg, 50, ringde till SOS Alarm och berättade att han hittat sin granne död.

När han blev ombedd att utföra HLR vägrade han eftersom han inte ville smutsa ner händerna.

– Jag vet inte, jag vill inte blöda mig själv i onödan och han är död, sa han och skrattade.

Senare kom det fram att det var Niclas Strömberg själv som mördade sin 60-åriga granne. Detta genom att knacka på mannens dörr och sedan hugga honom 246 gånger.

Strömberg har i förhör berättat att han inte ångrar det han gjorde, och att han känner sig likgiltig inför mordet.

Han sa också att han under månaderna före mordet blev fixerad vid tanken på att mörda sin granne, men att viljan att mörda hade funnits längre än så.

– Sedan ung har jag funderat på hur det skulle vara att döda en människa. Och det har kommit och gått genom åren, sa han till förhörsledaren.

Ingen allvarlig psykisk störning

När mordtankarna startade hade Niclas Strömberg precis släppts efter tio år på psykiatrisk sjukhus. Han bedömdes då lida av en allvarlig psykisk störning efter att 2013 ha attackerat en främmande kvinna med en sten vid en cykelbana – en händelse som han dömdes för grov misshandel.

Men i den rättspsykiatriska undersökningen som gjordes i samband med mordet på grannen kom man fram till att Niclas Strömberg inte led av någon allvarlig psykisk störning.

I stället kom den rättspsykiatriska utredningen fram till “att dådet var noga planerat och att Niclas Strömberg inte visat tecken på bristande verklighetsförankring”.

Nu kommer beskedet där han ska avtjäna sitt straff – på häktet Saltvik utanför Härnösand.

Kriminalvården anser att risken för att Niclas Strömberg använder hot och våld är stor och att han därför bör avtjäna straffet i högsta säkerhetsklass 1.

Saltviksanstalten bedöms vara en lämplig institution med lämplig trygghet och sysselsättning”, skriver man.

Kriminalvården skriver också att “risken för att Niclas Strömberg gör sig skyldig till annan allvarlig tjänstefel eller brottslighet bedöms som måttlig”.

LÄS MER: Niclas Strömberg mördade sin granne med 246 knivhugg
LÄS MER: Den mördade makens exfru: Så snäll

Lämna ett svar