Så krishanterar Biden efter fiaskodebatten


Torsdagens debatt var en besvikelse för både Biden och hans parti. Presidenten framstod som skröplig, ibland osammanhängande och misslyckades med att använda vare sig abortfrågan eller domen mot Trump i New York för att vända utvecklingen.

Diskussionen om Bidens ålder och hälsa har präglat hela primärvalskampanjen. Nu uppmärksammas frågan mer än någonsin och pressen ökar på demokraterna att välja en annan kandidat under partikonventet i Chicago i augusti.

Joe Biden hade hemmaplansfördelen i torsdagens debatt mot rivalen Donald Trump.  Det var presidentens läger som tog initiativet till sammandrabbningen och även satte flera av reglerna.  Att mikrofonen var avstängd för de som inte hade ordet förväntades på förhand gynna Biden mot en visserligen svårkontrollerad Trump.

Foto: Artem Priakhin/TT

De senaste dagarna presidentens läger har försökt mildra skadorna efter debatten – arbete som började redan innan Biden klev av scenen. Hans medarbetare började sedan kontakta reportrar och bidragsgivare för att göra det klart att valkampanjen skulle fortsätta. Dessutom uppgav hans rådgivare att en förkylning höll Biden tillbaka.
Sedan dess har Biden själv kommenterat både den svaga insatsen och hans ålder. Han var märkbart mer livlig vid fredagens tal i North Carolina, och försäkrade väljarna att han inte hade kandiderat utan att vara säker på fyra år till i Vita huset.
– Jag debatterar inte så bra som jag brukade. Men jag vet hur jag ska berätta sanningen, sa Biden och fortsatte att kritisera Trump för falska påståenden.

Biden gav ett mycket mer energiskt intryck när han talade vid ett kampanjmöte i Raleigh, North Carolina, dagen efter debatten.

Foto: Kyle Mazza/TT

För det är Biden det är nu avgörande att presentera en annan sida än under debatten, säger Dag Blanck, professor i nordamerikanska studier vid Uppsala universitet.
– Han behöver tala med eftertryck och visa att han inte är så svag som han såg ut då.
Även om Biden har lyckats bättre under de senaste framträdena, jobbar presidenten i uppförsbacke, konstaterar Blanck. En ny förvirrad insats, till exempel vid nästa debatt i september, komplicerar situationen ytterligare.

Hans anhängare lyfter fram andra kandidater som nått Vita huset trots avsågade debattinsatser. Där nämns Barack Obamas insatser mot Mitt Romney 2012 och Ronald Reagans mot Walter Mondale 1984. På flera ställen beskrivs Biden också som en “comeback kid”, en person som vet hur man reser sig efter motgångar.
– Han har flera familjetragedier bakom sig, med både en son, dotter och fru som dog. Biden har verkligen testats av livet, men stått starkt. Det försöker hans supportrar understryka nu, säger Dag Blanck.

Joe Biden och First Lady Jill Biden på flygplatsen i New York inför lördagens insamling i East Hamptons.

Foto: Mandel Ngan/AFP

Samtidigt har flera tungviktsdemokrater runt om i landet har offentligt uttryckt sitt stöd för presidenten. Det handlar om allt från förre presidenten Barack Obama och Hakeem Jeffries, partiets ledare i representanthuset, till guvernörer som Gavin Newsom och Gretchen Whitmer, som nämns som möjliga namn för att ersätta 81-åringen.
Obamas stöd beskrivs som enormt viktigt av politiker nära Biden, enligt New York Times. Dag Blanck understryker också vikten av att ingen potentiell utmanare har sagt sig vara villiga att kandidera. Då skulle situationen förändras totalt.
– Om någon av dem kommer ut och säger att det här har gått för långt skulle det vara väldigt allvarligt för Biden. Då kan fler följa med.
Presidenten fortsatte på lördag när han deltar i en insamling i East Hampton, New York. Han lovade bidragsgivare och partikollegor där att vinna höstens val, men sa också att han förstår oron efter debatten.
– Jag hade ingen bra kväll, men jag kommer att kämpa hårdare, sa han enligt uppgift Politico.
Biden försökte också lugna de närvarande genom att hävda att demokraterna lyckades vinna över fler av de väljare som ännu inte bestämt vad de ska rösta på.

Efter en tuff vecka tillbringade Biden lördagskvällen och söndagen på presidentbostaden Camp David med sin familj.

Foto: Mandel Ngan/AFP

Ringde samma dag ordföranden för det nationella partiorganet och Bidens kampanjchef till krismöte med en grupp av de mest inflytelserika demokraterna runt om i landet. De ska ha lyft fram de drygt 285 miljoner kronor som kampanjen dragit in sedan debatten som ett betryggande tecken.

Efteråt var dock flera av deltagarna kritiska och menade att frågan om Bidens utseende och dess efterspel duckades på mötet. Till AP ett antal anonyma demokrater säger att de blivit tillsagda att ignorera den svåra politiska situationen, något de tror ökar oron inom partiet.
Det återstår fortfarande att se vilken inverkan debatten får på opinionssiffrorna. Flera undersökningar väntas presenteras under de kommande veckorna och demokraterna kommer att följa dem noga.
– De är nervösa, visst är de det, säger Dag Blanck.

Lämna ett svar