Långt billigare djurvård i Spanien jämfört med Sverige


Pia Dolk är en rutinerad hundägare och hon såg att Malibu hade tandproblem.
– Man kunde se att den var svullen och infekterad. Hon har haft problem med sina tänder tidigare så jag förstod vad det var, säger hon.

Hon tog Malibu till en djurklinik i Norrtälje och försökte få information om hur mycket behandlingen skulle kosta. Men mottagningen kunde inte ge Pia Dolk en exakt prislapp – mer än att det kan röra sig om allt mellan 8 000 och 16 000 kronor.
– Det är en enorm skillnad mellan 8 000 och 16 000, konstaterar Pia Dolk.
När hon undrade om en veterinär bara kunde titta på hunden och ge en bedömning fick hon veta att det också skulle kosta “ett antal tusen”.

Malibu är hemma efter sin tandoperation i Spanien

Foto: Beatrice Lundborg

Pia Dolk har en vän i Spanien som fick reda på vad det skulle kosta att behandla hunden där.
– Det skulle vara max 280 euro, knappt 3 000 kronor. Och då ingick operation, bedövning, blodprov och behandling av tandsten, säger hon.
Med flyg tur och retur för ägaren och Malibu blev hela kostnaden cirka 6 000 kronor. Paret Dolk har ett boende i Spanien, så de slapp logikostnader.
– Men jag kollade faktiskt vad ett vandrarhem skulle kosta – mellan 300 och 400 kronor per natt.
Svenska Tidningenen gratistidning för svenskar bosatta i Spanien, har beställt en jämförelse av veterinärkostnader i Spanien och Sverige. (De svenska kostnaderna är ungefärliga snittpriser på djursjukhus och det kan vara stora variationer.)
Skillnaderna mellan länderna är stora. Några exempel:
Kastrering av en tik: 11 000 kr i Sverige, 1 600 kr i Spanien.

Tandutdragning/reparation: 5 800 kr i Sverige, 700 kr i Spanien.
Veterinär specialkonsultation: 2 200 kr i Sverige, 630 kr i Spanien.

Pia Dolks elvaåriga Malibu (i famnen) är hemma igen efter att ha fått behandling för en infekterad tand i Spanien.  Det var billigare än i Sverige.  Malibus kompis heter Wilma.

Foto: Beatrice Lundborg

Pia Dolk har tre hundar och har haft egna hundar sedan slutet av 1990-talet. Och hon har märkt hur veterinärkostnaderna har skjutit i höjden de senaste åren.
Det är något som gör henne upprörd.
– Många har inte råd och då lider djuren, säger hon.
Men hur är det med försäkringen?
– De täcker en del, men de har också stigit kraftigt i pris.
– Jag har en försäkring som täcker upp till 60 000, men många har försäkringar som bara täcker upp till 20 000. Om något händer äts 20 000 upp väldigt snabbt vid ett veterinärbesök. Är det något akut med sjukhusvistelse är det direkt 20 000–30 000, säger Dolk.
Pia Dolk har inga invändningar mot att betala för djurvård, men hon motsätter sig vad hon ser som orimliga kostnader som stigit väldigt snabbt.
– Klart man ska betala, inga problem där. Men det måste ligga inom rimliga gränser, säger hon.

Lämna ett svar