NCAB förvärvar schweiziskt bolag


Så maximerar du din pension som företagare – och slipper de vanliga misstagen

Jonas Abraham Karlberg, försäkringsspecialist för kunder inom Private Banking på Nordea.
Jonas Abraham Karlberg, försäkringsspecialist för kunder inom Private Banking på Nordea.
Pension står inte alltid högst upp på agendan när man driver ett företag. Men det är väl värt att tänka på i tid – och det finns många konkreta steg att ta, smarta val att göra och uppenbara misstag att undvika.

– Med rätt strategi kan du skapa dig en tryggare framtid, inte bara innan pensionen utan även medan du fortfarande är aktiv i ditt företag, säger Jonas Abraham Karlberg, försäkringsspecialist för kunder inom Private Banking på Nordea.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande

Många egenföretagare jobbar hårt, ofta mycket mer än heltid. Trots det får du inte ta ut motsvarande lön och du gör inte heller avsättningar till pensionen. Istället ser de företaget som sin framtida pensionskälla – tillgångarna finns där, och någon gång måste de användas, resonerar många.

– Men att maximera sin pension handlar om mer än att bygga kapital – det handlar om att ta sig före en oväntad framtid och fatta välgrundade beslut, säger Jonas Abraham Karlberg.

Vad kan det vara för beslut?

– Det kan handla om att börja avsätta pengar till tjänstepension för att skydda både sig själv och sina nära och kära. Dessutom måste du tänka på din situation här och nu. Vad händer om du plötsligt blir sjuk och inte kan sköta ditt företag?

När det kommer till tjänstepension kan det finnas flera fördelar med att teckna en jämfört med att vänta på att få vinsten från sitt företag, konstaterar Jonas Abraham Karlberg.

– Främst är det trygghet inför framtiden. Genom att avsätta pengar till tjänstepension finns en plan så att du kan gå i pension – oavsett vad som händer med ditt företag. Se det som riskspridning helt enkelt, att du inte står och faller med företaget. Som du kanske också måste sälja för att få ut ditt kapital.

När ett företag ska säljas är det inte ovanligt att företagsägaren först väljer att ha företaget vilande under ett antal år. Det kan finnas skattefördelar med att göra det, men samtidigt kan tiderna bli sämre så att försäljningen kanske inte blir som du förväntat dig. Då är det bra att redan ha säkrat pensionsutbetalningarna.

Om jag istället vill göra ett generationsskifte i företaget, vad händer då?

– När nästa generation tar över är det vanligt att ägarbytet sker utan att den tidigare ägaren drar in något marknadsvärde. Då är det extra viktigt att ha pengar säkrade till pensionen. Har du inte haft det kontinuerligt genom åren kan du “köpa upp” pensionen här. Så ta reda på hur din framtida ekonomi kommer att bli innan generationsskiftet börjar.

Vilka avdragsmöjligheter för pensionssparande har egenföretagare?

– Enligt huvudregeln kan man göra avdrag för pensionssparande med upp till 35 procent av inkomsten i näringsverksamhet, varje år fram till pensioneringen. Avdraget får dock inte överstiga tio prisbasbelopp per år och anställd.

En annan fördel med en tjänstepension är att du kan lägga till ett efterlevandeskydd, så att anhöriga får utbetalningarna om du själv avlider före pensionsdagen.

Det finns även andra frågor att hålla ett öga på när man driver ett företag. Många företagare saknar försäkringar som kan täcka situationer när du inte kan arbeta, som till exempel sjukdom.

– Finns det ett ekonomiskt skyddsnät i form av sjuk- och olycksfallsförsäkringar klarar man sig ändå bra ett tag. Har man dessutom en sjukförsäkring kan man få behandling och snabbare komma tillbaka till jobbet, säger Jonas Abraham Karlberg.

Som försäkringsspecialist träffar han ofta företagare som inte hunnit få tag i vare sig pensionen eller några försäkringar. Men det finns hjälp att få.

– Vi hjälper dagligen till att se till att företagare ger sig själva rätt pensions- och försäkringsförmåner.

Nordea kan erbjuda bra paket för den här typen av försäkringar för företagare och har du även anställda i företaget finns det lösningar för dem också.

– Många tror att allt sköts av staten och tjänstepensionsförvaltarna, men så är det inte. Både egenföretagare och privatpersoner har ett eget ansvar och kan påverka deras framtida pension. Dessutom ska man vara noga med att välja en bra chef, säger Jonas Abraham Karlberg.

Har inte alla chefer samma regelverk och liknande ledning?

– Alla följer givetvis samma regelverk. Men det jag ofta stöter på är att vissa aktörer tar ut högre avgifter utan att tillföra något mervärde. I slutändan kan det handla om betydande summor som pensionsspararna går miste om, säger Jonas Abraham Karlberg.

När det kommer till förvaltningen framhåller han att det finns skillnader mellan olika banker och försäkringsbolag.

– På Nordea har vi ett stort utbud av både interna och externa fonder tillgängliga för ditt pensionssparande – tjänstepension, premiepension och egna försäkringar. Dessutom är vi riktigt bra på pensioner utomlands. Vi hjälper dig att flytta hem den pension du tjänat in om du arbetat utomlands.

Extern länk: Läs mer om investeringslösningar i Nordea Private Banking

Observera att innehållet i denna artikel endast är för marknadsföringsmaterial och allmän information. Innehållet ska inte tolkas som personlig rådgivning, erbjudande eller som en rekommendation i något avseende från Nordeas sida. Ingående av separata avtal och villkor krävs för att använda Nordea Private Bankings utbud av tjänster.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar