Valet i Frankrike: Taktikspel avgör om Jordan Bardella vinner


Marine Le Pens högernationalistiska parti National Gathering, NS, gjorde succé i den första valomgången med drygt 33 procent av de franska rösterna.
Le Pens skyddsling Jordan Bardella, partiets 28-årige ledare, har sagt att han är beredd att bilda regering, men bara om partiet får egen majoritet i nationalförsamlingen.

För detta krävs 289 av 577 mandat. Att ta sig dit är inte direkt lätt för Bardella, trots den historiska framgången i söndags då NS-kandidater antingen blev direktvalda eller fick flest röster i hela 296 valkretsar.
Nu handlar det om om valmatematik och om taktik inför beslutet på söndag.
De som har fått minst 50 procent av rösterna i sin valkrets i första omgången är redan säkra på sina mandat. Men det här gäller färre än 100 kandidater i hela Frankrike.
Närmare 500 mandat kan alltså stå på spel i den andra omgången. Där deltar kandidater som fick minst 12,5 procent i söndags i sina respektive distrikt.
I uppåt 300 av dem handlar det om triangulärer eller “triangeldramat” där tre kandidater ställs mot varandra. Det är nytt rekord – i valet 2022 skedde detta på endast åtta mandat.
Och nu ligger fokus på de som kom trea på sin hemmaplan.

Jordan Bardella kan bli Frankrikes nästa premiärminister – men bara om hans nationalförsamling får majoritet i parlamentet.

Foto: Lafargue Raphael/TT

Resonemanget lyder så här: om en kandidat från nationalförsamlingen kom först, bör den kandidat som kom trea dra sig ur den andra omgången, till förmån för den som kom tvåa. Så oavsett om det är en politiker från Macrons Ensemble-koalition eller en från vänsteralliansen New People’s Front, NFP.
Tanken är att om mitten- och vänsterväljare slår ihop sina röster kan det räcka för att slå ut Le Pens kandidater. Det är precis så Frankrike har fungerat i decennier – och det är en taktik som har stoppat både Marine Le Pen och hennes far Jean-Marie från att vinna presidentposten.
Senast på tisdag kväll ska alla kandidater ha bestämt sig för om de ska dra sig ur eller stå kvar på vallistorna. Och trycket ökar nu på “treorna”.

Alla partier i vänsterkoalitionen NFP sa redan på söndagskvällen att de drar tillbaka sina kandidater i de valkretsar där de ligger på tredje plats.
Men hur är det med centerkandidaterna, de från presidentkoalitionen Ensemble?
Här är läget mer oklart. President Macron har inte gjort något uttalande i frågan. Och premiärminister Gabriel Attal sa på söndagskvällen att han “förutspår” att tredjeplatskandidater drar sig ur till förmån för andra kandidater “som delar republikens värderingar”.

Premiärminister Garbiel Attal är inte helt tydlig i sitt budskap om hur kandidater som kom trea i sina valkretsar ska agera inför valets andra omgång.

Foto: Coust Laurent/TT

Det verkade vara medvetet vaga formuleringar som öppnar dörren för ensemblekandidater att vara kvar i några triangeldramer, om tvåan kommer från Untamed France – ett parti långt till vänster.
Under måndagen ösregnade det information om vilka beslut “treorna” fattar. Men många i Ensemble vägrar att kasta in handduken.
Hubert de Jenlis, som kandiderar för Macrons parti i Amiens, norr om Paris, är en av dem. Han skriver att han fortfarande siktar på att bli vald, trots att han fick stryk av kandidater från både extremhögern och vänstern.
“Om en socialdemokratisk kandidat hade kommit före mig hade jag dragit mig tillbaka”, skriver han.
Men nu blev vinnaren istället Zahia Hamdane från otämjda Frankrike.
“Hon representerar kaos, både i de offentliga kontona och på gatan”, skriver de Jenlis.

För Jordan Bardella är sådana uttalanden goda nyheter. Ju fler som resonerar som de Jenlis – som splittrade vänstern och mitten – desto större är chansen för nationalförsamlingen att nå upp till 289 platser.
Läs mer:

Fakta.Så fungerar det franska parlamentsvalet

Valet till nationalförsamlingen äger rum i 577 enmansvalkretsar. En majoritet kräver därför 289 mandat.

Valet sker i två omgångar – den första på söndagen och den andra söndagen den 7 juli.

Om vinnaren i en valkrets får minst 50 procent av rösterna där är han eller hon vald. Om inte blir det en andra valomgång mellan alla kandidater som har fått minst 12,5 procent av rösterna i valkretsen.

I år återstår tre eller till och med fyra kandidater i rekordmånga valkretsar.

Den högernationalistiska National Gathering fick över 33 procent av rösterna i den första valomgången. Opinionsmätningar förutspår att de kommer att vinna mellan 230 och 270 mandat i slutändan, men en majoritet på mer än 289 mandat är också möjlig.

I många valkretsar där NS kom först förväntas nu kandidater som kom trea dra sig ur valet, för att öka chansen att slå NS-kandidaten i omgång två.

Lämna ett svar