Livshotande skador efter byggolycka | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Livshotande skador efter en byggolycka

  En fackverk rasade på en byggarbetsplats utanför Strömstad på måndagsmorgonen. En man var svårt klämd och fick föras med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

  — Det är en man i 50-årsåldern och tillståndet beskrivs som livshotande, säger Lisa Räng, presskommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset.

Senaste nyheterna

 • Man anhållen för mord i Gränna

  En man i 60-årsåldern har suttit häktad misstänkt för ett mord i Gränna under midsommarhelgen, rapporterar lokala medier.

  Brottet misstänks ha inträffat någon gång mellan den 22 och 24 juni.

  Mannen, som greps i fredags, nekar till brott.

 • Ingen amnesti för spanska separatister

  Spaniens högsta domstol nekar amnesti till den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, som levt i exil i Belgien sedan 2017 efter ett olagligt självständighetsförsök från Spanien. Puigdemont anklagas för förskingring i samband med självständighetsförsöket.

  HD skriver i ett uttalande att amnestin inte kan tillämpas på det förskingringsbrott Puigdemont anklagas för och arresteringsordern mot honom kvarstår.

  Tidigare i år beslutade parlamentet i Madrid att ge amnesti till katalanska separatister, vilket öppnade vägen för bland annat Puigdemont att återvända till Spanien, men så verkar inte vara fallet. Den spanska regeringen har försökt få Puigdemont utlämnad till Spanien, men utan framgång.

 • Billigare el under första halvåret

  Under första halvåret var de svenska elpriserna mellan 20 och 30 procent lägre än under motsvarande period förra året. Samtidigt ökade både elproduktionen och elanvändningen med runt fyra procent, visar Energibolagens sammanställning.

  I norra halvan av landet, elområde 1 och 2, var snittpriset under första halvåret drygt 42 öre per kilowattimme (kWh), jämfört med 54 öre förra året.

  I södra Sverige låg snittpriset i elområde 3 runt 50 öre per kWh medan det i elområde 4 var 63 öre. Det kan jämföras med 69 respektive 91 öre första halvåret 2023.

  Bland annat har mängden vattenkraft i Norden och väderfaktorer som vind och nederbörd stor påverkan på elpriset. Ökade andelar vind- och solkraft ger också större fluktuationer och variation på marknaden än tidigare.

 • Flera får behandling efter ett spill på en ciderfabrik

  Personal på Herrljunga cider har tagits om hand av ambulanssjukvårdare efter att ha fått på sig rengöringsmedel, enligt Storgöteborgs räddningstjänst.

  Olyckan, som inträffade på måndagsmorgonen, orsakades av en trasig slang på ciderfabriken.

  – Det har läckt från en tvättmaskin, och det luktar fisk, säger Johan Branmark, vd för Herrljunga Drycker, till Borås tidning.

  Enligt honom ska det inte vara ett större släpp.

  Tillståndet för offren är oklart.

 • EU-kritik mot betalkonto på Facebook

  EU-kommissionen anklagar sociala mediejätten Meta för att bryta mot EU:s digitala marknadslagar, DMA.

  Anledningen är att Meta sedan november erbjuder europeiska Facebook- och Instagram-användare att betala för att slippa annonsera.

  Nu, i en preliminär bedömning, anser kommissionen att valet – mellan att antingen betala eller ge samtycke till annonsering – inte tillåter användaren att “utöva sin rätt att fritt” bestämma hur personuppgifter ska användas.

  Meta har nu möjlighet att svara på anklagelserna från kommissionen, vars utredning pågår till mars nästa år. Bolaget riskerar miljarder i böter motsvarande 10 procent av sina årliga intäkter.

 • Sneakers och tatueringar ok för SAS-anställda

  Från och med idag kan personalen på SAS bära sneakers och visa upp sina tatueringar, skriver företaget på sin Facebooksida.

  Enligt företaget har enhetliga riktlinjer förändrats och arbetet är ett led i att skapa en “modern, inkluderande och välkomnande miljö för alla”.

 • Rekord narkotikabeslag i Italien

  Italienska tullen har gjort ett rekordstort beslag av kemikalier som används för att tillverka narkotika till ett värde av 7,3 miljarder kronor.

  Beslaget, som vägde mer än sex ton, gjordes på Milanos flygplats och var avsett att passera ett företag med huvudkontor i Milano innan det fraktades vidare till Nederländerna.

  Pulvret, som påstods vara polyesterpulver, visade sig vara kemikalier från Kina som använts för att göra ecstasy, enligt italienska tullen.

  En italiensk affärsman från Milano har gripits i samband med beslaget och i Nederländerna greps två kinesiska medborgare.

 • Kranbil välte – lägenheter evakuerade

  Flera lägenheter har evakuerats sedan en kranbil vält mot en fasad på ett bostadshus i centrala Karlstad, rapporterar lokala medier.

  Det finns inga rapporter om personskador, men kranen har skadat byggnaden.

  – Det handlar om sex våningar. Vi kan se att två lägenheter har fått väggar inskjutna till viss del och några har skador på balkongerna, säger en polis till NWT.

 • Betsson ny tröjsponsor för Inter

  Speloperatören Betsson har tecknat ett fyraårigt avtal med den italienska fotbollsklubben Inter, där Betssons logga kommer att pryda fotbollsklubbens matchtröjor.

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Partnerskapet representerar det största tröjsponsoravtalet någonsin för både Betsson och Inter, enligt speloperatören.

  Tidigare på måndagen uppmärksammade Nyhetsbyrån Direkt uppgifter från fotbollsjournalisten Fabrizio Romano som hävdade att parterna ingått en överenskommelse.

  Betsson har sedan tidigare samarbeten med klubbar som SSC Napoli, Torino FC och har samtidigt ett ambassadörssamarbete med storspelaren Francesco Totti. (Omedelbart)

 • USA ökar säkerheten vid baser i Europa

  Flera amerikanska militärbaser i Europa har höjt sin beredskap under helgen, rapporterar amerikanska medier.

  Enligt den amerikanska militären finns det risk för en terrorattack riktad mot amerikansk militär personal eller militäranläggningar, enligt CNN.

  Flera baser, inklusive det amerikanska europeiska kommandots högkvarter i Stuttgart, Tyskland, höjde sin beredskapsnivå till “Charlie”, den näst högsta på skalan, på söndagen.

  Enligt en militärtjänsteman som CNN pratade med har den amerikanska militären inte sett denna hotnivå “på minst tio år” och att det vanligtvis betyder att militären har mottagit ett “aktivt och påtagligt hot”.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar