Livshotande skador efter byggolycka | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Livshotande skador efter en byggolycka

  En fackverk rasade på en byggarbetsplats utanför Strömstad på måndagsmorgonen. En man var svårt klämd och fick föras med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

  — Det är en man i 50-årsåldern och tillståndet beskrivs som livshotande, säger Lisa Räng, presskommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset.

Senaste nyheterna

 • Franska universitet: RN ett hot mot utbildning

  Franska universitet går nu in i den politiska striden och uttrycker sin oro över framgången för det högerextrema partiet National Rally (RN) i parlamentsvalet i Frankrike.

  I ett gemensamt uttalande skriver de organisationer som samlar landets universitet, inklusive elitskolor som Sciences Po och Sorbonne, att “hotet (från RN) är omedelbart, påtagligt och aldrig tidigare skådat” och “måste mötas med allvar och beslutsamhet” .

  “Eftersom National Gatherings politik bygger på principer om utanförskap, men också på rädsla och främlingsfientlighet, äventyrar partiet vår högre utbildning och möjligheten till utbildning för alla unga, oavsett bakgrund, ursprung och social kontext”, skriver de.

 • AFD-politiker döms för nazistiska paroller – igen

  Den tyske politikern Björn Höcke, ledare för det högernationalistiska AFD i delstaten Thüringen, har dömts för andra gången för att ha använt slagord från nazitiden.

  Så sent som i maj dömdes Höcke, som kandiderar till regeringschefen i Thüringen i september, att betala böter motsvarande drygt 150 000 kronor för att ha skanderat den gamla nazistiska sloganen “Allt för Tyskland” under ett valmöte 2021.

  Nu döms han återigen av en domstol i Halle i östra Tyskland att betala 130 dagsböter motsvarande 1 500 kronor för att ha använt samma fras under ett partimöte i december förra året.

  52-årige Höcke, en före detta historielärare som nu är en av de mest kända och extrema företrädarna för det högerextrema partiet, har förnekat anklagelserna och hävdar att han inte visste att termen användes av Hitlers SA-styrkor.

 • UD: Ytterligare en svensk dömd till döden i Irak

  UD bekräftar nu att ytterligare en svensk medborgare har dömts till döden i Irak.

  “Svenska ambassaden i Bagdad, som för närvarande är omlokaliserad till Stockholm, har fått bekräftat från lokala myndigheter att en andra svensk medborgare har dömts till döden i första instans i Irak”, skriver UD:s presstjänst till TT.

  Det var i början av januari som en man, som tidigare haft en hög position i det kriminella nätverket Foxtrot i Sverige, sköts ihjäl i Bagdad.

  Tre svenska män greps senare misstänkta för inblandning i mordet. UD har ännu inte bekräftat straffet för den tredje personen, men enligt medieuppgifter ska även han ha dömts till döden.

  “Denna information är mycket allvarlig och vi agerar för att straffet inte verkställs”, skriver UD vidare.

 • Kvinna och spädbarn påkörd

  En kvinna och ett spädbarn har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha blivit påkörda i Järfälla norr om Stockholm, uppger Expressen.

  – Polisen har varit på platsen och gjort en anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till tidningen.

  Aftonbladet var först med att rapportera om olyckan.

 • Karibien “extremt farlig” orkanvarning

  En “extremt farlig orkan” är på väg att flytta in över Karibien, enligt den amerikanska väderbyrån National Hurricane Center (NHC).

  Orkanen, som fått namnet Beryl, kan vara den starkaste som drabbat området sedan orkanen Ivan 2004 och varningar har utfärdats för bland annat Barbados och Tobago.

  NHC varnar för att Beryl, som är en kategori 4-orkan, kan få förödande konsekvenser med översvämningar och förhöjda vattennivåer. Beryl är också början på en ovanligt tidig atlantisk orkansäsong.

  Hittills har mer än 400 människor i Barbados evakuerats till skyddsrum, rapporterar CNN, och flygplatser har stängts i väntan på orkanens ankomst.

  Det “badkarsvarma” vattnet har gjort det lättare för Beryl att växa i styrka och är enligt CNN en tydlig indikator på att orkansäsongen kommer att vara långt ifrån normal.

  Myndigheterna på Barbados har redan fått rapporter om skador. (TT)

 • Man anhållen för mord i Gränna

  En man i 60-årsåldern har suttit häktad misstänkt för ett mord i Gränna under midsommarhelgen, rapporterar lokala medier.

  Brottet misstänks ha inträffat någon gång mellan den 22 och 24 juni.

  Mannen, som greps i fredags, nekar till brott.

 • Ingen amnesti för spanska separatister

  Spaniens högsta domstol nekar amnesti till den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, som levt i exil i Belgien sedan 2017 efter ett olagligt självständighetsförsök från Spanien. Puigdemont anklagas för förskingring i samband med självständighetsförsöket.

  HD skriver i ett uttalande att amnestin inte kan tillämpas på det förskingringsbrott Puigdemont anklagas för och arresteringsordern mot honom kvarstår.

  Tidigare i år beslutade parlamentet i Madrid att ge amnesti till katalanska separatister, vilket öppnade vägen för bland annat Puigdemont att återvända till Spanien, men så verkar inte vara fallet. Den spanska regeringen har försökt få Puigdemont utlämnad till Spanien, men utan framgång.

 • Billigare el under första halvåret

  Under första halvåret var de svenska elpriserna mellan 20 och 30 procent lägre än under motsvarande period förra året. Samtidigt ökade både elproduktionen och elanvändningen med runt fyra procent, visar Energibolagens sammanställning.

  I norra halvan av landet, elområde 1 och 2, var snittpriset under första halvåret drygt 42 öre per kilowattimme (kWh), jämfört med 54 öre förra året.

  I södra Sverige låg snittpriset i elområde 3 runt 50 öre per kWh medan det i elområde 4 var 63 öre. Det kan jämföras med 69 respektive 91 öre första halvåret 2023.

  Bland annat har mängden vattenkraft i Norden och väderfaktorer som vind och nederbörd stor påverkan på elpriset. Ökade andelar vind- och solkraft ger också större fluktuationer och variation på marknaden än tidigare.

 • Flera får behandling efter ett spill på en ciderfabrik

  Personal på Herrljunga cider har tagits om hand av ambulanssjukvårdare efter att ha fått på sig rengöringsmedel, enligt Storgöteborgs räddningstjänst.

  Olyckan, som inträffade på måndagsmorgonen, orsakades av en trasig slang på ciderfabriken.

  – Det har läckt från en tvättmaskin, och det luktar fisk, säger Johan Branmark, vd för Herrljunga Drycker, till Borås tidning.

  Enligt honom ska det inte vara ett större släpp.

  Tillståndet för offren är oklart.

 • EU-kritik mot betalkonto på Facebook

  EU-kommissionen anklagar sociala mediejätten Meta för att bryta mot EU:s digitala marknadslagar, DMA.

  Anledningen är att Meta sedan november erbjuder europeiska Facebook- och Instagram-användare att betala för att slippa annonsera.

  Nu, i en preliminär bedömning, anser kommissionen att valet – mellan att antingen betala eller ge samtycke till annonsering – inte tillåter användaren att “utöva sin rätt att fritt” bestämma hur personuppgifter ska användas.

  Meta har nu möjlighet att svara på anklagelserna från kommissionen, vars utredning pågår till mars nästa år. Bolaget riskerar miljarder i böter motsvarande 10 procent av sina årliga intäkter.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar