Ledare: Macrons nyval är det största misstaget sedan Brexitfdef6af2 c897 497f bffb ea760cb82fdc

En missräkning av historiska proportioner. Det finns inget annat sätt att beskriva Emmanuel Macrons beslut att utlysa nyval till nationalförsamlingen ögonblicket efter att de franska väljarna gav honom ett slag i EU-valet.
Fransmännen är missnöjda med Macron. Valet till Europaparlamentet var av allt att döma en uppmaning till presidenten att anpassa kursen. Han var inte intresserad av det.
“Gör om, gör rätt”, var istället hans budskap till väljarna. Inför alternativen att ge makt till extremhögern och ge presidenten ett nytt starkt mandat, skulle de välja det senare. Det gjorde de inte.

Nationell samling vann 33 procent. Vänsterkoalitionen New People’s Front (NFP) fick 28 procent, Macrons centrumallians bara 21 och de borgerliga republikanerna 10.
Vi vet ännu inte hur sammansättningen av parlamentet kommer att se ut. I endast ett 70-tal distrikt fick en kandidat den majoritet som krävdes för att bli vald redan i första omgången. I de återstående cirka 500 valkretsarna kommer en andra omgång att hållas på söndag.
33 procent är långt från 50. Om de väljare som röstat på annat än riksstämman går ihop kan partiet nekas majoritet. Detta har ofta hänt tidigare i franska val. Det vore välkommet.
Frågan är om det blir så. NFP uppmanar de kandidater som kom trea i den första omgången att dra sig ur för att öka chanserna att stoppa nationalförsamlingen. Macrons allierade har också gjort detta i fall där NFP:s kandidat är socialdemokrat eller miljöpartist. Men NFP domineras av Jean-Luc Mélenchons vänsterpopulister, vars kandidater man inte vill kliva åt sidan för och som i alla fall skrämmer mittenväljare.
Spelar ingen roll hur det går, Macrons projekt ligger i ruiner, medan vägen krattas för Marine Le Pen i presidentvalet 2027. Om nationalförsamlingen får majoritet kommer partiet att utse premiärministern och ett dilemma väntar mellan honom och presidenten . Får man inte det stödet måste den borgerliga högern och extremvänstern göra upp – det blir också konfliktfyllt.

Nationalförsamlingen säger inte längre att de vill lämna EU, men överstatligheten måste bort och Frankrike kommer att betala mindre till unionens budget. I praktiken handlar det om att avveckla det europeiska projektet inifrån

“Ge mig all makt och jag ska sätta stopp för röran”, blir Le Pens löfte om tre år. Om hon vinner skulle det vara dåligt för Frankrike – och farligt för Europa.

Nationella fronten, som partiet ursprungligen hette, startades av Marine Le Pens far på 1970-talet, var genomsyrat av antisemitism och rasism och räknade bland sina medlemmar en före detta SS-officer. Hon har kastat ut pappan, döpt om partiet och skrivit om programmet – men anammar fortfarande en högernationalistisk ideologi och har på senare tid haft nära band till Putins Ryssland. Rasismen frodas bland partiets kandidater.
Nationalförsamlingen säger inte längre att de vill lämna EU, men överstatligheten måste bort och Frankrike kommer att betala mindre till unionens budget. I praktiken handlar det om att avveckla det europeiska projektet inifrån.
Storbritanniens då 2013 lovade premiärminister David Cameron en folkomröstning om brittiskt medlemskap efter att EU-motståndarna i Ukip gått framåt i opinionsmätningarna och euroskeptikerna i hans eget Tory-parti flyttat fram positioner. Målet var att vinna den: britterna skulle stanna kvar i EU, Brexiteers skulle besegras en gång för alla.
Vi vet alla hur den chansningen slutade: Europa splittrades och Storbritannien försvagades. Det var i samma veva som Vladimir Putin annekterade Krim och marscherade in i Donbass.
Emmanuel Macrons missräkning kan få ännu större konsekvenser.
Läs mer:
Susanne Nyström: Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson kraschar rakt in i skoldebatten
Andrev Walden: Det finns inget bättre än ett argument som bryter ut

Lämna ett svar