Floderus berättar om tiden i fängelset | Sverige


– Alla frågar om det inte känns overkligt. Men det känns väldigt, väldigt verkligt, säger Johan Floderus i TV4:s “Kalla fakta”.

Sedan Floderus landade på Arlanda för två veckor sedan har han tagit det lugnt – paddlat kajak, ätit god mat och sovit i säng.

Nu berättar han för första gången om fångenskapen i Iran.

Det började när han var på väg hem från en resa i Iran i april 2022. Floderus greps på flygplatsen i Teheran – och fördes tillbaka.

– Efter det såg jag skylten där det stod “Evin arresthus”, säger han i Nyhetsmorgon.

Han fick ögonbindel och fördes till fängelse.

– Då tappar man på något sätt bara andan och förståndet och det känns som att marken öppnar sig. Och det måste ha varit självklart för mig eftersom domaren sa “var inte orolig, du kommer bara vara vår gäst här i två till tre dagar”. Men det blev inte så.

Ensamhet – ingen kontakt med familjen

I åtta månader satt Johan Floderus i isoleringscell, helt avskuren från omvärlden. Cellen var upplyst 24 timmar om dygnet.

Han tror att det var ett sätt att knäcka honom.

– Jag har förstått att FN klassar två veckor eller mer i isolering som tortyr. Jag har suttit i isolering i 235 dagar, säger han.

När han inte satt i isolering satt han i en delad cell, där han tillsammans med andra fångar sov på golvet.

– De har några filtar. Du lade två under dig, en över dig, och sedan rullade du ihop den sista och använde den som en kudde.

Lämna ett svar