Livshotande skador efter byggolycka | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Livshotande skador efter en byggolycka

  En fackverk rasade på en byggarbetsplats utanför Strömstad på måndagsmorgonen. En man var svårt klämd och fick föras med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

  — Det är en man i 50-årsåldern och tillståndet beskrivs som livshotande, säger Lisa Räng, presskommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset.

Senaste nyheterna

 • Drunkningslarm i Årjäng

  Räddningstjänst och polis har kallats till ett drunkningslarm i Årjängs kommun, uppger polisen.

  Platsen är en privat pool i anslutning till en bostad.

  Enligt lokala medier kom larmet strax före klockan 17 på måndagseftermiddagen.

  Polisen hade vid 18-tiden inga uppgifter att ge om hur det har gått för den drabbade.

 • Bil påkörde fotgängare – nio döda

  Nio personer har dött och fyra skadades allvarligt efter att en bil körde in i fotgängare som väntade vid ett trafikljus i centrala Seoul på måndagskvällen, enligt Sydkoreas räddningstjänst.

  Personbilen körde i fel riktning på en gata i den sydkoreanska huvudstaden och kolliderade med två andra bilar innan den träffade fotgängarna, rapporterade lokala medier.

  Medierapporter uppger att en man i slutet av 60-årsåldern har gripits och han ska ha talat om en plötslig och oavsiktlig acceleration.

  Uppgifterna har inte bekräftats av polisen.

 • Högsta domstolen: Donald Trump har viss immunitet

  USA:s högsta domstol slår fast att Donald Trump har immunitet mot åtal för officiella handlingar utförda i rollen som president.

  Han har dock inte immunitet för privata handlingar. Beslutet innebär att Trump eventuellt kan kräva immunitet för vissa anklagelser mot honom, skriver CNN.

  Överdomare John Roberts noterar att presidentskapet kräver viss immunitet från åtal. Han tillägger samtidigt:

  “Presidenten åtnjuter inte immunitet för inofficiella handlingar och allt presidenten gör är inte officiellt. Presidenten står inte över lagen”.

  I ett inlägg på Truth Social kommenterar Donald Trump beslutet:

  “En stor seger för vår konstitution och demokrati. Stolt över att vara amerikan”, skriver han.

 • Drunkningslarm på Läckö slott – två ur vattnet

  Två personer har tagits upp ur vattnet vid Läckö slott i Vänern, enligt Räddningstjänsten Skaraborg.

  – Två personer tas upp ur vattnet av oss och lämnas över till ambulansen. Jag kan inte uttala mig om skadeläget, säger Rasmus Frid på räddningstjänsten

  Larmet om olyckan kom klockan 15.12 på måndagen. Sjö- och flygräddningscentralen skickade alla tillgängliga resurser, inklusive en helikopter.

 • Kvinna och spädbarn påkörda – fördes till sjukhus

  En kvinna och ett spädbarn har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha blivit påkörda i Järfälla nordväst om Stockholm.

  – Klockan 13.36 får vi ett larm om att en bil har kört på en mamma med en barnvagn, vilket fått barnvagnen att välta. Det är en krokig väg med ett obevakat övergångsställe, som det verkar, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

  Skadan ska inte vara allvarlig.

  – Det finns inga uppenbara personskador på platsen, men mamman och bebisen förs till sjukhus för kontroll, säger han.

  En 45-årig man är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

 • Franska universitet: RN ett hot mot utbildning

  Franska universitet går nu in i den politiska striden och uttrycker sin oro över framgången för det högerextrema partiet National Rally (RN) i parlamentsvalet i Frankrike.

  I ett gemensamt uttalande skriver de organisationer som samlar landets universitet, inklusive elitskolor som Sciences Po och Sorbonne, att “hotet (från RN) är omedelbart, påtagligt och aldrig tidigare skådat” och “måste mötas med allvar och beslutsamhet” .

  “Eftersom National Gatherings politik bygger på principer om utanförskap, men också på rädsla och främlingsfientlighet, äventyrar partiet vår högre utbildning och möjligheten till utbildning för alla unga, oavsett bakgrund, ursprung och social kontext”, skriver de.

 • AFD-politiker döms för nazistiska paroller – igen

  Den tyske politikern Björn Höcke, ledare för det högernationalistiska AFD i delstaten Thüringen, har dömts för andra gången för att ha använt slagord från nazitiden.

  Så sent som i maj dömdes Höcke, som kandiderar till regeringschefen i Thüringen i september, att betala böter motsvarande drygt 150 000 kronor för att ha skanderat den gamla nazistiska sloganen “Allt för Tyskland” under ett valmöte 2021.

  Nu döms han återigen av en domstol i Halle i östra Tyskland att betala 130 dagsböter motsvarande 1 500 kronor för att ha använt samma fras under ett partimöte i december förra året.

  52-årige Höcke, en före detta historielärare som nu är en av de mest kända och extrema företrädarna för det högerextrema partiet, har förnekat anklagelserna och hävdar att han inte visste att termen användes av Hitlers SA-styrkor.

 • UD: Ytterligare en svensk dömd till döden i Irak

  UD bekräftar nu att ytterligare en svensk medborgare har dömts till döden i Irak.

  “Svenska ambassaden i Bagdad, som för närvarande är omlokaliserad till Stockholm, har fått bekräftat från lokala myndigheter att en andra svensk medborgare har dömts till döden i första instans i Irak”, skriver UD:s presstjänst till TT.

  Det var i början av januari som en man, som tidigare haft en hög position i det kriminella nätverket Foxtrot i Sverige, sköts ihjäl i Bagdad.

  Tre svenska män greps senare misstänkta för inblandning i mordet. UD har ännu inte bekräftat straffet för den tredje personen, men enligt medieuppgifter ska även han ha dömts till döden.

  “Denna information är mycket allvarlig och vi agerar för att straffet inte verkställs”, skriver UD vidare.

 • Kvinna och spädbarn påkörd

  En kvinna och ett spädbarn har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha blivit påkörda i Järfälla norr om Stockholm, uppger Expressen.

  – Polisen har varit på platsen och gjort en anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till tidningen.

  Aftonbladet var först med att rapportera om olyckan.

 • Karibien “extremt farlig” orkanvarning

  En “extremt farlig orkan” är på väg att flytta in över Karibien, enligt den amerikanska väderbyrån National Hurricane Center (NHC).

  Orkanen, som fått namnet Beryl, kan vara den starkaste som drabbat området sedan orkanen Ivan 2004 och varningar har utfärdats för bland annat Barbados och Tobago.

  NHC varnar för att Beryl, som är en kategori 4-orkan, kan få förödande konsekvenser med översvämningar och förhöjda vattennivåer. Beryl är också början på en ovanligt tidig atlantisk orkansäsong.

  Hittills har mer än 400 människor i Barbados evakuerats till skyddsrum, rapporterar CNN, och flygplatser har stängts i väntan på orkanens ankomst.

  Det “badkarsvarma” vattnet har gjort det lättare för Beryl att växa i styrka och är enligt CNN en tydlig indikator på att orkansäsongen kommer att vara långt ifrån normal.

  Myndigheterna på Barbados har redan fått rapporter om skador. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar