Rädsla under reality-inspelningarna i Mexiko – TV4:s beslut


De senaste åren har Mexiko varit det populäraste resmålet för att filma svenska dokusåpor.

Både “Bachelor” och “Bachelorette” samt “Paradise hotel” och “Paradise” är inspelade här. Enligt hufvudstadsbladets uppgifter är det ekonomin som lockar produktionerna – en exotisk miljö för en överkomlig prislapp.

Den mörka sidan är säkerheten. I 18 år har militären fört ett krig mot landets drogkarteller.

Flera källor inom samtliga produktioner vittnar nu för hufvudstadsbladet om otrygghet under inspelningarna med brott märkbart nära.

ARTIKELN I KORTHET

Flera svenska dokusåpor spelas in i Mexiko, ett land som i allt högre grad drabbas av kartellernas våld och brottslighet – och nu är turistorterna inte lika fredliga som tidigare.


“Bachelorette” och “Bachelor” är inspelade i turistfavoriten Tulum, medan “Paradise hotel” och “Paradise” är inspelade på semesterorten Playa Nix på den mexikanska rivieran på västkusten.


Flera källor berättar nu för hufvudstadsbladet om oro och otrygghet under inspelningen på grund av det allmänna säkerhetsläget i landet.

Deltagarna rånades under pistolhot

Februari 2023. Rånare har satt upp en vägspärr med stockar och “Bachelor” Stephane Frick, 35, har ett hagelgevär riktat mot tänderna och en pistol mot huvudet.

– Det här är ett riktigt trauma, jag är så rädd då, så att… Jag är rädd för att dö just där och då, har han tidigare sagt.

Stephane Frick ger männen sin telefon och kontanter.

Efter rånet stoppas inspelningen tillfälligt och efteråt skriver producenten Jonathan Nordin till hufvudstadsbladet att säkerheten har stärkts.

Den svenska “Bachelor” rånades under pistolhot under inspelningen
640

Rasmus Allard och Stephane Frick är kandidater 2024.

Foto: TV4

“Har kartellerna ansvaret”

“Bachelorette”-programledaren Edvin Törnblom har berättat i sin podcast att “det är väldigt farligt i Mexiko och det uppmärksammades på olika sätt”. När hufvudstadsbladet söker efter honom vill han inte utveckla på vilket sätt.

Sonja Livbom från årets “Bachelorette” berättar själv om rädslan.

– Det är kartellerna som styr Tulum. Det står “militärt” med k-pist och det står “du har inte betalat, så betala” så kan du gå vidare, säger hon till hufvudstadsbladet.

Enligt henne hade produktionen tryckt spanska klistermärken på bilarna som informerade om att “de var gröna”.

– De hade gjort en deal, en överenskommelse om att vi skulle kunna köra förbi de här vägtullarna, säger hon.

640

Tulum är en av Mexikos turistfavoriter och flera av de svenska programmen är inspelade där.

Foto: Google maps

640

Playa Nix, där “Paradise” och “Paradise hotel” är inspelade.

Foto: Google maps

Experten: “Du kan bli dödad direkt”

Företag, både lokala och utländska, tvingas ofta betala en olaglig “skatt”, kallad “derecho de piso”, till kartellerna för att kunna fungera. Det upprätthålls genom illegala vägtullar.

– Du har inte råd att inte betala. Man kan bli dödad direkt, förklarar Edme Dominguez Reyes, Latinamerikaexpert och docent vid Göteborgs universitet.

Hon är förvånad över att svenska program spelas in i Mexiko och inte minst runt om i Tulum.

– Jag undrar: Känner de till riskerna och tar de dessa risker?

Catrin Magnusson, producent för “Bachelorette”, svarar att det istället har handlat om att polisen “ibland gör stickprov på hyrbilar” för sin produktion.

– Och för att spara mycket tid när Warner bros har många bilar i omlopp under tillverkningen ville polisen att produktionen skulle ha info i bilen om att de kom från Warner bros för att slippa kontrollera dessa bilar.

SÅ HÄR ARBETAR VI MED ANONYMA KÄLLOR

Den här artikeln är delvis baserad på anonyma källor. hufvudstadsbladet strävar alltid efter förstahandsinformation och känner till identiteten på de som lämnar information.


Information stöds normalt av ett antal källor. Personer som pratar med oss ​​och vill vara anonyma har grundlagsskyddat källskydd.

“Har blivit värre och värre”

Flera av de svenska realityprogrammen är inspelade i eller nära Tulum som ligger på Yucatanhalvön i sydöstra Mexiko. En populär turistort som länge varit förskonad från kartellvåld.

Men inte längre.

2022 mördades två kanadensiska turister i närheten, i maj i år hittades tre surfare skjutna till döds och under våren rapporterades Vice om våldet i Tulum. Artikeln visar bilder på tungt beväpnad militär som patrullerar sandstränderna för att skydda solande turister.

Våldet i området beskrivs som “bortom kontroll”.

– Det har blivit värre och värre. I det här området hände det inte tidigare, det är ganska nytt eftersom det var ett område som var ett prioriterat område att bevara för turister, säger Latinamerika-experten Edme Dominquez Reyes.

Alfred Ödling var också med i årets “Bachelorette”.

– Innan vi kom dit hade det varit ett rån, så de sa att om vi ska lämna hotellet måste vi ta med oss ​​en säkerhetsperson, säger Alfred Ödling.

Enligt Catrin Magnusson är det inte sant.

– Deltagarna har dock alltid produktionspersonal med sig när de lämnar hotellet innan inspelningarna startar, men av andra skäl än säkerhetsskäl, säger hon.

TV4:s beslut

Catrin Magnusson berättar nu att både “Bachelor” och “Bachelorette” lämnar Mexiko.

– Nästa säsong av “Bachelor” är planerad till Europa efter sommaren. Inspelningsperioden gör att vi kan stanna i Europa, vi vill gärna ha sol och värme under inspelningarna plus att vi vill variera utseendet mellan årstiderna, säger hon.

640@60

“Paradise hotel” är inspelad på annan plats.

Foto: Viaplay

640@60

Nicole Falciani har varit programledare för “Paradise hotel”.

Foto: Patricia Recourt/Viaplay / Patricia Recourt/Viaplay

Svenska “Paradise hotel” har spelats in i Mexiko under våren och är snart tillbaka i rutan. Landet har valts ut för den exotiska känsla som produktionen vill ha i programmet. De norska och danska versionerna är också inspelade i Mexiko.

“Vi spelar in på Mexikos västkust och vår uppfattning är att det är ett betydligt lugnare område jämfört med östkusten. Vi känner oss trygga med inspelningen på plats och det har även gjorts en övergripande säkerhetsgenomgång för alla tv-produktioner i området , som vi fick ta del av, vilket visade att det inte finns några risker för inspelningar där”, skriver presschef Susanne Nyhlén på Viaplay i en kommentar.

LÄS MER: “Bachelor”-Stephane rånad med pistolhot under inspelningen

Lämna ett svar