Brittiska valet: Nu tar Labour tillbaka ”den röda muren”


Andrew Aspinall är vad man hårt kan kalla den siste industriarbetaren i Leigh.
Vi träffar honom på Leigh Spinners, en gigantisk industriell tegelbyggnad med mer än 100 år bakom sig. På den tiden arbetade nästan 1 000 personer i spinneriet här. Idag står den enorma ångmaskinen stilla och kan ses som ett museiföremål.
Istället är fabrikens främsta attraktion ett par pilgrimsfalkar som häckar högst upp i skorstenen varje år.

Ett minne av en svunnen tid.  På 1980-talet fanns det mer än 30 textilindustrier i Leigh.  Idag är alla stängda.

Foto: Alexander Mahmoud

Det som återstår av produktionen, i källaren, är ett företag som tillverkar underlag för padelbanor och hårda mattor som man kan lägga kakel på. Här arbetar ett dussintal personer.
– Jag började här 1977, säger Andrew, som nu är drygt 60 år.
– Du var väldigt glad över att få jobb. Och du är ännu gladare idag när det knappt finns några kvar.

Andrew Aspinall på Leigh Spinners fabrik, som tillverkar pads för padelbanor.  Han röstade på Tories 2019, men ångrar det idag.

Foto: Alexander Mahmoud

I hundra år har Leigh varit ett Labour-fäste, en del av vad som är känt som den “röda muren” som sträcker sig över norra England. Man brukade säga att “en gris med en röd ros på slaget” kunde vinna ett val här.

Men 2019 sände distriktet för första gången en Tory-politiker till London. Andrew Aspinall är bland de traditionella Labour-väljarna som röstade konservativa för första gången i det valet.
– Jag vet, det kanske var dumt. Men Boris Johnson lovade lika mycket. Brexit skulle åsidosättas och det skulle göra allt bättre igen, säger han.
Den här gången vet han inte riktigt vem han ska rösta på. Men det blir inte Tories.
Det är sant att arbetslösheten är hög i Leigh. Över 30 procent av befolkningen av nästan 50 000 beskrivs som “ekonomiskt inaktiva”.

Många av butikerna i Leighs centrum har stängt.

Foto: Alexander Mahmoud

Ändå är detta något av industrialismens vagga. Folk i Leigh brukar hävda att Spinning Jenny, spinnmaskinen som revolutionerade textiltillverkningen i slutet av 1700-talet, uppfanns här av stadens son Thomas Highs. Men äran och patentet gick till någon annan.
Oavsett om detta är sant eller inte, så sent som på 1980-talet var denna stad full av ekonomisk aktivitet. Förutom Leigh Spinners fanns ett 30-tal andra textilfabriker. Här fanns flera kolgruvor, en kabelfabrik och en annan som tillverkade delar till sportbilen Aston Martin.

Allt detta har försvunnit nu. Det som återstår är utbredd fattigdom, narkotikahandel och längtan efter någon annanstans.
Längs huvudgatan, Bradshawgate, är varannan butik stängd. Av de få som fortfarande är öppna säljer många begagnade varor.

Linda och Patrick Collier röstar på Labour, som vanligt.  Toryerna misslyckas med att minska fattigdomen i Leigh, tror de.

Foto: Alexander Mahmoud

Paret kör på samma gata Linda och Patrick Collier ett litet kafé. Linda växte upp i huset på 60-talet och har sett Leigh förändras.
– Det är hemskt att se vad vår stad har blivit. Fullt av gäng på kvällarna som säljer droger och beter sig illa, säger hon.
Som småföretagare borde Linda och Patrick, enligt statistiken, vara typiska Tory-väljare. Men de har alltid röstat Labour och kommer att göra det igen den här gången.
– Vi behöver hjälp i Leigh. Lag och ordning. Hjälp till arbetslösa och människor som inte kan försörja sig. Det klarar inte Tories med, säger Linda.

Linda Collier driver kaféet som hennes föräldrar startade 1961.

Foto: Alexander Mahmoud

Patrick har ett förflutet som gruvingenjör. Han arbetade i ett av Leighs kolgruvor tills det stängdes för gott 1986. Han var involverad i den stora gruvarbetarstrejken 1984, under Margaret Thatchers tid.
– När jag träffar några av mina gamla kollegor får jag höra att de röstade på de konservativa i förra valet. Folk jag strejkade med! För mig är det obegripligt, säger han.
Labours parlamentskandidat i Leigh heter Jo Platt. Hon satt i underhuset i två år fram till 2019, då hon förlorade mot en konservativ kandidat.
– Vi visste vart det tog vägen den gången, säger Jo Platt till DN på sitt kampanjhögkvarter i centrum.
– Allt handlade om Brexit, och i den här staden ville över 60 procent lämna EU. Det var uppförsbacke för oss som hade argumenterat för att stanna. Vi sågs som någon slags förrädare.

Labours kandidat i Leigh är Jo Platt.  Hon förväntas vinna tillbaka den plats hon förlorade mot Tories 2019.

Foto: Alexander Mahmoud

Varken Brexit eller 18 år av konservativt styre i Storbritannien har lyckats vända utvecklingen i en stad som Leigh. De extra pengarna för norra England som Johnson lovade 2019 har inte setts, hävdar Jo Platt.
Nu tyder allt på att hon kan komma att återvända till Westminster. Det visar en lokal opinionsundersökning hon får nästan 50 procent av rösterna. The Tories har inte ens nominerat en motkandidat.
Brexit är något Jo Platt tyst talar om idag. I en situation där de konservativa anklagar Labour för att vilja “gå tillbaka in i EU genom en bakdörr” är det viktigt för henne att markera att utträdet är klart. Åtminstone är det i Leigh.

Den ideella butiken The Bridge säljer korttidsprodukter till arbetslösa och fattiga i Leigh.

Foto: Alexander Mahmoud

– När vi pratar om starkare band till Europa menar vi inte att vi ska bli medlem igen. Det gör vi inte. Det handlar bara om bra relationer för guds skull, säger hon.

Många väljare här är konservativa i frågor som handlar om “kulturkriget” – som könsbyte och invandring. De är inte nödvändigtvis för en radikal klimatpolitik.
När norrländska väljare återvänder till Labour är det inte alltid med stark övertygelse. Många vi träffar i Leigh säger att de är trötta på alla politiker. Men att de ändå väljer Labour för att de vill ha förändring.
Nu tyder det mesta på att Jo Platts parti får stor majoritet i valet. Trots detta har partiledaren Keir Starmer varit snål med löften. Han vet att den brittiska ekonomin inte kan tolerera stora utsvävningar.
Han säger att fattigdom måste minskas. Och han lovar – som politiker i alla läger – att stärka den sjuka nationella hälsoorganisationen NHS.
Men samtidigt ska inga skatter höjas. Hur fungerar det?
I Leigh finns till exempel bara ett enkelt sjukhus, utan akutmottagning, specialistvård och BB. Av 50 000 invånare.
– Nej, det blir inga skattehöjningar. Men alla våra förslag är finansierade, säger Jo Platt på politikermanér utan att specificera var pengarna ska komma ifrån.
Att tackla fattigdom och arbetslöshet i en stad som Leigh kan vara mycket svårt.

Donna Creed brukar handla i lågprisbutiken The Bridge, och betalar delvis med kuponger hon får via socialtjänsten.  Till vänster butikschef Dorothy Bowker.

Foto: Alexander Mahmoud

Vi besöker bron, en ideell livsmedelsbutik som säljer rester med korta utgångsdatum billigt. Hit kommer många arbetslösa och människor i ekonomiska problem. Varje år får butiken fler kunder, och varje morgon står det en kö utanför, säger chefen Dorothy Bowker.
En del av kunderna betalar med kuponger som de fått av socialtjänsten. Men detta regeringsprogram slutar i september.
– Det visste jag inte, säger Donna Creed, en handikappad kvinna som brukar handla här.
– Det blir svårt för min familj. Värdet på £10 per månad gör stor skillnad för oss. Finns det något parti som vill behålla systemet, frågar hon.

Det vet vi inte heller eller butikschefen. Varken Tories eller Labour har lovat något.

Elizabeth Byrne tvingas flytta från sin hemstad för att få ett jobb.

Foto: Alexander Mahmoud

På huvudgatan i stan, framför några stängda butiker, möter vi Elizabeth Byrne, en ung kvinna som precis har bestämt sig för att lämna sin hemstad.
– Jag har varit arbetslös i nio månader och sökt massor av jobb. Men ingen vill anställa folk. Så nu flyttar jag tio mil söderut. Här i Leigh finns ingen framtid, säger hon.

Fakta.Det är så valet fungerar.

Valet den 4 juli gäller det brittiska parlamentets underhus, där 650 platser står på spel. Majoriteten i underhuset utser landets regering. Det näst största partiet blir officiell opposition.

Det brittiska valsystemet är majoritetsröstning i enmansvalkretsar. Så att den kandidat som får flest röster i en enskild valkrets tar hem valkretsens mandat. Han eller hon behöver inte ha en majoritet av rösterna i valkretsen, ett maximalt antal röster räcker.

Labour har en stor ledning i opinionsmätningarna, med cirka 40 procent av väljarnas sympatier mot 20 procent för Tories, 17 för Reform UK och 15 för Liberaldemokraterna.

På grund av valsystemet kan detta resultera i en stor majoritet för Labour. En fördel för partiet är att högerväljare är splittrade, och att många av dem kommer att rösta på populistiska Reform UK.

En undersökning från MRP på onsdag ger Labour 450 platser – en majoritet på 250 – medan toryerna kommer att få bara 60, färre än de liberala demokraterna som får 71. Andra mätningar har tories upp till 100 platser.

Läs mer:
Brittiskt val: Nigel Farage vill göra vad Trump gjorde i USA
Storbritannien: Sunak är pressad av spelskandalen

Lämna ett svar