Ryssland bombar egna städer – av misstag | Världen


640@60
Förstörelse i ryska Shebekino som Ryssland självt misstänks ligga bakom.

Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

640@60

Minst 119 bomber som avfyrats av Ryssland landade i Ryssland eller på de ockuperade områdena.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅ

Ryssland har släppt minst 38 bomber över sin egen stad Belgorod under perioden april 2023 till april 2024, enligt dokumenten som tidningen tagit del av. Washington Post har tagit del av.

Det handlar om glidbomber som Ryssland använder för att förstöra ukrainska städer. Glidebomberna är militär utrustning från sovjettiden vars kontrollsystem inte alltid fungerar. Därför har många av bomberna hamnat i den ryska staden Belgorod, bara tre mil från gränsen till Ukraina.

Hittade av civila

De flesta av dessa bomber detonerades aldrig och hittades av civila: skogsvakter, bönder och invånare i närliggande områden. Rysslands försvarsministerium säger att man inte vet var bomberna kom ifrån.

Vissa incidenter har dock krävt människoliv. Den 12 maj dog 17 personer i Belgorod efter att en bomb träffat ett bostadshus. Ryssland lade bördan på robotar, missiler, men enligt den ryska utredningsgruppen Conflict Intelligence Team var det Ryssland som släppte bomben.

I juni kollapsade en annan byggnad nära Belgorod. Fem personer dog i explosionen. Även här misstänks Ryssland ligga bakom explosionen.

Minst 199 bomber i sitt eget land

Under de senaste fyra månaderna har Ryssland släppt minst 119 bomber som landat på det egna territoriet eller de ockuperade områdena, enligt uppgifter från den ryska tidningen Independent Astra.

– Enligt våra beräkningar är det bara en liten del av de avfyrade bomberna som exploderar på fel ställe. Så det påverkar inte effektiviteten, även om det låter cyniskt, säger Ruslan Leviev, militärexpert på Conflict Intelligence Group, till WSJ.

– De bomberna är billiga att tillverka jämfört med de som tillverkas i väst. Därför kan de produceras i stora mängder av Ryssland.

Felfrekvensen beräknas vara från 4 till 6 procent, enligt Astra.

I de flesta fall skyller lokala myndigheter på Ukraina för bombningarna.

Lämna ett svar