Distansarbetet jämnar ut löneskillnader – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Fjärrarbete efter pandemin har gjort att avståndet mellan hem och arbetsplats har ökat avsevärt. Många har fortfarande sina jobb i storstaden men har flyttat till en mindre stad. Detta kommer att utjämna regionala löneskillnader.

Drygt fyra år efter utbrottet av coronapandemin står det klart att distansarbete är här för att stanna. Enligt SSB arbetar 1,8 miljoner svenskar för närvarande delvis på distans.

Annons

Det har gjort att avståndet mellan hem och arbete har ökat. När vi undersökte 100 000 ingenjörers hem och arbetsplatser kunde vi konstatera att avståndet har ökat med i genomsnitt en mil jämfört med före pandemin.

Annons

Distansarbete har lett till en större acceptans för långa pendlingstider. Nästan hälften av alla ingenjörer accepterar en pendlingstid på två timmar, så länge de behöver vara på plats max två dagar i veckan.

För de nya långpendlarna lockar “Teams-områdena” med sin närhet till naturen som berg, sjöar och hav.

I USA har det talats om framväxten av “Zoom towns”. Det är platser utanför stadskärnorna, dit många har flyttat och arbetar på distans ifrån. I en uppföljningsrapport har vi kunnat slå fast vilka de svenska motsvarigheterna är.

De orter som haft störst ökning av bofasta långpendlare sedan pandemin har blivit Sveriges “Teams-områden”. För de nya långpendlarna lockar “Teams-områdena” med sin närhet till naturen som berg, sjöar och hav.

Det här är början på en stor social förändring:

• Arbetsmarknadsregioner suddas ut när människors sökradie för jobb utökas kraftigt.

• Regionala löneskillnader utjämnas genom emigration från storstäderna. Detta kan också få konsekvenser för bostadspriserna.

• Jämställdheten stärks då fler kvinnor kommer att kunna arbeta heltid.

Och för er som kan jobba på distans: nu behöver ni inte längre acceptera lägre lön bara för att ni inte bor i Stockholm.

Annons

Annons

förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges IngenjörerUlrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Tryckbild

Lämna ett svar