Per Hagman: Det här lär bli den sista sommaren någon tar en Voi till sin fuckboi


Jag går Voi Voi Voi genom stan när jag är full, till min fuckboi boi boi, för jag vill knulla. Folk ropar ooh ooh ooh när min Voi ramlar omkull. Jag är så ung och dum när jag går till min fuckboi.
Eddie Meduza kunde ha varit författaren till de samtida reflekterande raderna. Nu kan han bara le i sin himmel.
Miss Snusk och Rasmus Gozzis white trash romantiska sommarhit och skildring av småstadslivet sommaren 2024 fick en lysande lansering i våras.
Först försökte en av vår tids symboliska överstepräster för samtidens snobberi – Fredrik Hjelm, vd för Voi – nervöst låta avväpnande och tackade Fröken Snusk på sin Linkedin för omnämnandet av hans elsparkarmärke. Bara för att direkt efter det bli föreläst av sina ägare och sedan ännu mer oroligt börja aggressivt aggressivt stämma Miss Snusk, med hänvisning till “varumärkesintrång”.
Välkommen till 2024, Fredrik.

Den mest behövande kämpar för att “bygga” (som de fortfarande säger) ett varumärke är ofta de som ser det falla snabbast.
Från fintech till femtech: idag gör inga företeelser sina klassresor nedåt så snabbt som de som sprungit ur diktaturen av det pilatesperverterade proseccoproletariatet.
Det som vi i vardagen kallar för gesäll-tech.

Inga fenomen gör idag sina klassresor nedåt så snabbt som de som sprungit ur diktaturen av det pilatesperverterade proseccoproletariatet

Budgetturisterna är förstås fortfarande roade när de redan på Ryan Air-flyget får veta att man, till skillnad från i europeiska metropoler, även idag i Stockholm, är helt fri att köra elektriska sparkar på trottoarer och gator och kan kasta dem vart man vill. . Det är trots allt numera i de mindre europeiska städerna som de allt färre och allt mer trånga hyresgästerna av elektriska spa kämpar för sin överlevnad.
De cyniskt lagda borde kunna jämföra utvecklingen med hur Philip Morris och de andra tobaksjättarna fokuserade på tredje världen och de fattiga när cigarettrökning började betraktas som uncool på 80-talet.
Men om något så analogt som rökning tog hundra år att göra sin klassresa nedåt, så gäller det knappast dagens mest högljudda tekniska trollsländor. För Facebook tog det tio, för Tinder och Voi fem. Eller ta Trip Advisor. Det förvandlades ännu snabbare till en Trap Advisor för den lägre medelklassen.

Per Hagman är författare och ska ge ut romanen

Foto: Thomas Karlsson

Det tidigare Rysslandsrelaterade investeringsbolaget Vostok New Ventures har passerat sitt bäst-före-datum på mer än ett sätt. En gång i tiden pumpade de in deg i Voi. De senaste tre åren har de sett sin aktiekurs rasa med 70 procent, trots att de bytt namn till VNV Global.
Även Match Group – som äger Tinder – har sett kursen sjunka med ungefär samma belopp sedan 2021.

Bara Vois snabba resa ner mot att bli en lägre medelklassmarkör jag sett på nära håll, eftersom jag råkar bo i samma kvarter som företagets huvudkontor.
Vilket i sin tur råkar vara mitt emot Klarnas.
För ett par år sedan sågs unga anställda nästan stolta gå in och ut genom Vois entré på Sveavägen iklädda lycrakläder prydda med el-spa-uthyrningens logotyp.
Det gör man inte sommaren 2024.
Idag bär de vanliga kläder.
För de vet att de jobbar med sunk.
Även om det säkert finns ett kylskåp med gratis kombucha på kontoret.

Fråga: Hur känns det snabbaste man igen en medelålders utländsk turist på Sveavägen en regnig dag 2024?
Svar: Han eller hon är den enda som ogenerat bär en gratis regnponcho med Klarna logotyp och pillar med en nyladdad elsparkeps.

Flashback, Bitcoin och Pornhub åldras betydligt värdigare och långsammare än Voi och Tinder

Självklart ska varken dålig smak eller dumhet förbjudas. Sådant måste få dö i fred. För tjugo år sedan skämtade man om de som fick lattemage, numera kallas det oftare för Voi mage. Men det var nog lättare att se sexig ut med en latte i handen då än att göra det stående på en elektrisk kick idag. Hittills har jag aldrig sett någon man eller kvinna utföra den bedriften.
Men hur kommer det? betyder det att klassresorna ner går så hisnande snabbt, speciellt inom gesällteknik?
Den allmänna digitala utvecklingen som inte utger sig för att vara mer än vad den är – teknisk utveckling – går som ett tåg och ger oss så mycket. Och även välkända fenomen som Flashback, Bitcoin och Pornhub åldras betydligt värdigare och långsammare än Voi och Tinder.
Jag tror att det beror på att de förra är skapade av människor och samhälle. Inte av en klofingrad stat eller av alltför giriga men mindre begåvade investeringsbolags pojkrumsgapiga versioner av kapitalismen.
Staten ska som bekant vara samhällets och folkets tjänare.
Och kapitalismen, det är som vatten. Utan den törstar vi ihjäl, men den kan också dränka oss.
Kapitalism är i alla fall en förutsättning för samhällsutveckling och i techsammanhang är det då lätt att bli nostalgisk och tänka på 90-talet.
När både teknik och internet var fräscht och dynamiskt.

Framgångarna beror inte på att de lanserades av pojkar med Sebastian Siemiatkowski och Elon Musk som onanimotiv

I östafrikanska länder där sedan först med uppfinningen att överföra pengar mellan varandra via oregistrerade mobiltelefoner. Något som uppstod på grund av vanliga människors behov av att kunna skicka hem pengar till gamla mamma i den avlägsna lilla byn men slippa Western Union-avgifter.
För västvärlden var det något för modernt och frihetligt, som naturligtvis inte fick nå starka stater.
Så efter några år kunde banker och stater tillsammans stävja ett sådant trots genom till exempel vår svenska Swish. Precis som med Bank-ID idag är sådana formidabla och djupt rotade framgångar att jag till och med får stå ut med att få mina tvätttider registrerade.
Framgångarna beror inte på att de lanserades i grälla neonfärger av pojkar med Sebastian Siemiatkowski och Elon Musk som onanimotiv, utan för att begåvade människor uppfann tjänster och funktioner som de visste skulle omfamnas av både stater och banker.
Då blir du alltid en vinnare.

Om det nu är synd om ägarna till Tinder och Voi kan detsamma inte sägas om deras vänner i stat och kommun.
Fredrik Hjelms före detta fuckboi i Stockholms stad – Daniel Helldén – har lämnat skiten för att sjunka elsparkskepp långt bakom och är nu talesperson för Miljöpartiet på riksnivå.
Du vet vad jag behöver ikväll, lite luder över mig så blir du snäll.
Så inleder Rasmus Gozzi duetten med Miss Snusk.
Det här kan vara den sista sommaren när någon tar sin Voi Voi Voi till sin fuckboi boi boi.

Lämna ett svar