Xavi Simons – barnstjärnan som nått den stora scenen


Under försommaren 2017 arrangerades fotbollsturneringen Lennart Johansson Trophy i Solna. Barcelona vann klassen för spelare födda 2003.

En spelare väckte mest uppmärksamhet: Xavi Simons, med det iögonfallande håret.
– Det är inte bra för honom med all den här uppmärksamheten. Det är möjligt att han blir en professionell fotbollsspelare, men det är inte säkert. Det är därför vi försöker lugna alla, sa ungdomstränaren Carlos Martínez (idag huvudtränare för franska Toulouse). TV4.
– Han behandlas precis som alla andra hos oss. Om vi ​​är på turné någonstans och folk vill bli fotograferade med Xavi säger vi nej. De får fotografera hela laget, som man brukar göra med barn.

Fakta.Fler spelare från laget som var i Stockholm

Alejandro Balde har gjort två mål på 79 matcher för Barcelona och sju landskamper för Spanien. Vänsterbacken är dock skadad, och spelar därför inte i EM.

Marc Casado har precis förlängt sitt kontrakt med Barcelona. Har spelat fem matcher hittills.

Fermin Lopez har gjort elva mål på 42 matcher för Barcelona och spelar EM för Spanien i sommar.

Källa: Transfermarkt.

Faktum är att Xavi Simons var ingen vanlig 14-åring. Han hade redan ett kontrakt med skojätten Nike, hundratusentals följare (som med tiden skulle förvandlas till miljoner) på Instagram och skulle några år senare göra reklam med stjärnor som Neymar och Ronaldinho.

Xavi Simons har beskrivit den brasilianske stjärnan Neymar som en stor förebild.

Foto: TT

Samtidigt fanns frågan alltid där. Är han verkligen bra på riktigt, eller är han bara en internetsensation?
Xavi Simons kom till Barcelona som sjuåring. Sommaren 2019 var det dags att byta miljö, och det blev en flytt till Paris Saint-Germain. Tre år gick, men det verkliga genombrottet kom inte.
Frågan fortsatte att eka.
Ett misslyckande hade knappast varit unikt. Många är de spelare som tidigt flyttades upp och sedan föll i glömska.
Xavi Simons verkade stå för ett avgörande val. Ska han fortsätta i PSG, ge det ett ordentligt försök? Hur såg den offensiva tävlingen ut? Lionel Messi, Kylian Mbappé och Neymar.

Neymar, Kylian Mbappé och Lionel Messi.  Det har funnits lättare spelare att konkurrera ut.

Foto: Jose Breton/TT

Det var ett lån till Nederländerna och PSV Eindhoven. Ett mycket utmärkt val skulle det visa sig. Det blev gott om speltid, 22 mål och tolv assist. Simons blev under vintern uttagen till VM i Qatar.
Sedan en ny sommar och nya tankar. En återkomst till PSG låg på bordet, men skulle det verkligen bli en ordinarie plats – även om både Messi och Neymar var borta. Det blev ett år på RB Leipzig istället. När svenske Emil Forsberg avvecklades i höstas var det Xavi Simons som klev fram i den tyska toppklubben.

Xavi Simons och Emil Forsberg (nu i New York Red Bulls) i Leipzig i höstas.

Foto: Uwe Anspach/AP

Nu spelar Xavi Simons EM med det holländska landslaget, och även där har han visat sina egenskaper. I ett hittills ganska dysfunktionellt lag under ledning av den tidigare mittbacken Ronald Koeman, har Simons varit ett av ljusen.
Nederländerna går in i slutspelsfasen på tisdag. Rumänien väntar i åttondelsfinal.
Xavi Simons spelar – förstås – för att ta Nederländerna vidare i turneringen, men också för sin egen framtid. Inte heller är en återgång till PSG en självklarhet i sommar. Nya viktiga beslut måste tas när mästerskapet så småningom är över.

Fakta.Andra spirande talanger

Freddy Adu debuterade i den amerikanska ligan MLS som 14-åring och spåddes en ljus framtid. Cirka 15 år senare bröts kontraktet med svenska Ettan-klubben Österlen FF. “Jag måste vara ärlig mot honom, mot mig själv, och berätta för honom hur det är. Det var inte bra. Vi gav honom en halvlek senast i en träningsmatch och det han presterade är på division 5-nivå, säger tränaren Agim Sopi Fotbollskanalen.

Ravel Morrison har av många beskrivits som en av Manchester Uniteds största talanger någonsin. Men det blev bara tre matcher i den engelska storklubben för mittfältaren, som sedan dess bland annat spelat för Östersunds FK.

Hachim Mastour blev ett internetfenomen, men lyckades aldrig slå igenom i Milano. Karriären har istället tagit honom till klubbar som PEC Zwolle, Lamia och Union de Touarga.

Bojan Krkic gjorde tio ligamål för Barcelona säsongen 2007/08. Han var då 17 år gammal. Men han misslyckades sedan med att uppfylla sin skyhöga potential, och har senare berättat om sina tuffa erfarenheter av fotboll för bl.a. Väktaren.

Federico Macheda gjorde två mål i sina två första Premier League-matcher för Manchester United som 17-åring. Det var totalt fem. Kontraktet med turkiska Ankaragücü går ut i sommar.

Fakta.Xavi Simons

Född: 21 april 2003 (21 år), i Amsterdam.

Klubb: Paris Saint-Germain (Frankrike).

Tidigare klubbar: RB Leipzig (Tyskland), PSV Eindhoven (Nederländerna) och Barcelona (Spanien).

Möjligheter/mål för Nederländerna: 17/1.

Mästerskap: VM 2022 och EM 2024.

Meriter i urval: En fransk ligatitel (2021/22), en fransk cuptitel (2020/21), en holländsk cuptitel (2022/23) och en tysk Supercuptitel (2023). Delad skyttekung i Eredivisie (2022/23).

Nuvarande: Spelar EM för Nederländerna. Det är oklart om han kommer att spela för PSG till hösten.

Lämna ett svar