Northvolts vd efter DN:s granskning: ”Aldrig tummat på säkerheten”db0291f6 7030 457a bc9c 64211194d268

Den svenska batterijätten Northvolt vill leda den gröna omställningen till ett samhälle med förnybar energi. De vill skapa världens grönaste batterier för bland annat elbilar. Men företaget har skakat det senaste året av både bristande produktion och dödsfall.
DN kunde under måndagen avslöja hur minst 26 allvarliga olyckor har inträffat på den sönderfallande batterivägen. Granskningen är baserad på hundratals dokument, inklusive inifrån Northvolt, och en lång rad källor.
Det handlar om allt från två dödsolyckor till personer som tappat en arm eller finger, fått kemikalier i ögonen eller på kroppen, explosioner, bränder och anställda som andats in farlig gas eller rök.

DN kunde också avslöja nya uppgifter bakom en av de värsta olyckorna, där en ung 25-årig man omkom efter en explosion under underhållsarbete på batterifabriken i Skellefteå. Mannen bar skyddskläder mot kemikalier, inte mot eld.
Northvolts interna riskanalys visade då att det inte fanns någon risk för explosioner på platsen. Kollegor till den döde 25-åringen ska tidigare uttryckligen ha bett om skyddskläder mot brand, men inte fått det, trots att det fanns en oro för brand.
– Men det ignorerades. Det bedömdes inte vara nödvändigt eftersom det inte klassades som explosionsrisk, säger Mikael Stenmark, IF Metalls huvudskyddsombud på Northvolt.
I november förra året inträffade sedan explosionen, och mannen dog med svåra brännskador. Ett dödsfall som Arbetsmiljöverket, åklagaren som utreder och huvudskyddsombudet menar hade kunnat undvikas.
Trots att DN sökt Northvolt och bolagets vd Peter Carlsson för en intervju sedan april 2024 väljer han nu att istället kommentera DN:s granskning i tidningen Dagens Industri.
“Jag vill vara tydlig med att vi aldrig någonsin har kompromissat med säkerheten. Bilden av att det skulle vara farligt att arbeta på Northvolt känns helt främmande. Min starka åsikt är att vi är en trygg och säker arbetsplats. Jag har varit runt många batterier. fabriker i världen och nivån vi har satt för skyddsutrustning är högre än någon annan som jag har besökt. Vi jobbar givetvis på att bli bättre, men ur ett industriellt perspektiv är vår incidentstatistik inte dålig”, säger Peter Carlsson till DI.
I DN:s granskning lyfte källor fram med stor insikt i batteribolagets verksamhet avslöjade att Northvolt hade orealistiska scheman – för att locka investerare. Även Peter Carlsson kommenterar detta till tidningen DI.
– Det är planen som vi jobbar efter och tror starkt på, men sedan kan vi i efterhand konstatera att vi i vissa lägen har lagt upp lite för ambitiösa planer och det har vi tagit till oss och justerar, säger han och fortsätter:
“Vi har tänkt att vi ska kunna uppfylla våra planer och man ska också komma ihåg att det har varit ett enormt tryck från kundsidan att kunna möta orderboken med en aggressiv plan. Men om man ska vara lite själv -reflekterande, vi har varit lite för aggressiva i vår expansionsplan och det är det vi nu ser över”, säger Peter Carlsson till DI.

Lämna ett svar