Medelhavet ”hot spot” för klimatförändringenb98e0ddb 76d7 4d9d bf12 895890c8887a

Grekland brinner. Återigen kan man säga, för senast var i augusti förra året då branden förtärde ett 810 kvadratkilometer stort område i de norra delarna av landet.

Nu är det semesterön Kos som drabbats där över 100 svenskar har evakuerats. Michael Tjernström, professor emeritus vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet är inte förvånad.
– Redan 2000 identifierade vi Medelhavsområdet som en “hot spot” för klimatförändringar. Det var då vi gjorde de första regionala klimatscenarierna och varnade för att det kommer att bli väldigt varmt och torrt i områdena runt Medelhavet. Vi pratade inte om skogsbränder då, men det är grunden för en skogsbrand, säger han.
Hur är det det?
– Värmen gör att allt vatten avdunstar så att träet blir torrt. Då kan det vara en person eller blixt som sätter igång elden. Det spelar egentligen ingen roll. Det är torkan och den torra veden som gör att den utvecklas till en skogsbrand.
Varför är särskilt Medelhavet så påverkat?
– Det har att göra med närheten till ökenområdena i norra Afrika. Dessa områden rör sig långsamt norrut, vilket rubbar globala cirkulationsmönster. Skogsbränder inträffar här också, som 2018, men Medelhavet, västra Nordamerika och det arktiska barrskogsbältet är mer sårbara.
Den grundläggande orsaken till bränderna, säger han, är klimatförändringarna. Så sent som i juni visade EU:s klimattjänst Copernicus i en ny rapport att varje månad det senaste året har satt ett nytt temperaturrekord.
– Så vi har haft globala värmerekord tolv månader i rad, vilket är exceptionellt. Det är helt unikt. Lägger man till 1,5 till 2 grader Celsius till den globala uppvärmningen är det klart att dessa värmeböljor kommer att bli vanligare och att de blir något varmare än de var för säg för tio år sedan, säger Michael Tjernström.

Förra månaden påverkades Grekland av en extrem värmebölja med temperaturer över 40 grader Celsius, vilket är ovanligt så tidigt på säsongen. Sevärdheter som Akropolis fick stänga och flera turister försvann i värmen.
Om det är så att värmeböljorna i Medelhavsområdet också kommer tidigare till följd av klimatförändringarna vore det illavarslande, enligt Michael Tjernström.
– Nu sticker jag ut hakan lite, men min känsla är att tidiga värmeböljor blir vanligare i länder som Portugal, Spanien och Grekland. Det skulle vara dåligt för ju tidigare de kommer desto längre och torrare blir det och desto mindre vatten blir det för att skapa nederbörd, säger han.

Lämna ett svar