Polestar rapporterar ny miljardförlust44577942 b4a7 434d b0d3 9c546d7d614e

Polestar, som sedan Juni 2022 är noterat på Nasdaq i New York, har haft stora problem att få ut sina rapporter i år. Bokslutet har skjutits upp flera gånger och bolaget har därför fått en slags varning för att ha brutit mot börsreglerna.

Nu försöker företaget komma ikapp sin rapportering.

Preliminära siffror för 2023 kom i fredags. De visade hur företaget blöder. Rörelseförlusten landade på minus 1 460 miljoner dollar, motsvarande cirka 15,5 miljarder kronor. Jämfört med föregående år ökade förlusten med 59 procent.

LÄS MER: Polestars vd rasar mot krisetiketten: “Företaget är i bra form”

På tisdagen kom en preliminär rapport för första kvartalet som visar att året startade på ett smärre sätt. Försäljningen av bilar rasade med 40 procent jämfört med samma kvartal förra året. Endast 7 200 bilar levererades. Omsättningen uppgick till 345,3 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor, en minskning med 36 procent. Rörelseförlusten blev 231,7 miljoner dollar, motsvarande 2,46 miljarder kronor, 5 procent mer än samma kvartal förra året.

Polestar ger ut samtidigt dess leveranssiffror för andra kvartalet och pekar på en förbättring. Med runt 13 000 levererade bilar är det en ökning med 80 procent jämfört med det usla första kvartalet. Det är dock fortfarande en tydlig nedgång jämfört med andra kvartalet förra året, minus 18 procent.

“Vi förväntar oss en stark intäktsförbättring under andra kvartalet och är övertygade om att Polestar kommer att fortsätta att prestera bra under senare delen av året. Ser vi längre fram kommer vårt växande modellprogram och vår geografiska expansion – med sju nya marknadslanseringar 2025 – att vara viktiga tillväxtfaktorer för oss”, kommenterar vd Thomas Ingenlath.

LÄS MER: Håkan Samuelsson avslutar sin karriär – lämnar Polestar

Lämna ett svar