Rumäniens ”Sonic” har fått ett helt lag att färga håret blått


Ruud Gullits långa lockar, Abel Xaviers blonda frisyr med matchande skägg och Ivan Perisics rödvita rutnät i haken på sidorna. Det finns flera minnesvärda EC-frisyrer genom åren.

Andrei Ratiu uppmärksammades på grund av sitt hår. Högerbackens blåa hår lyste genom tv-skärmarna under nationalsången i matchen mot Ukraina och skickade tankar till fotbolls-VM 1998. Då färgade spelarna i Rumänien håret blont inför sin åttondelsfinal mot Kroatien.
Anledningen bakom den då kollektivistiska blonderingen ska ha varit en satsning som lagets dåvarande högerback Dan Petrescu gjorde med förbundskaptenen Anghel Iordanescu. Om Rumänien tog sex poäng i gruppspelet skulle de färga håret. Sagt och onekligen gjort. Sedan blev det återpass i åttondelsfinalen mot Davor Sukers Kroatien.

Kroatiens Krunoslav Jurcic och Rumäniens Constantin Galca, med blont hår, under åttondelsfinalen i världscupen 1998.

Foto: Bildbyrån

Anledningen bakom Andrei Ratius blå hår är svårare att hitta.
Flera förslag har lagts fram.
Han har gjort det för att hylla 98-laget.
Han har gjort det för att hylla sin farfar.
Han har gjort det för att hylla sin favoritkaraktär i filmen Scott Pilgrim vs The World.
Men närmast sanningen verkar vara att han gjorde det som en kul grej inför sista omgången av La Liga när hans spanska klubblag Rayo Vallecano firade att de lyckades hålla sig kvar i högsta ligan.

Det blå håret blandat med sin snabbhet har gett honom smeknamnet “Sonic”, efter den ultrasnabba blå igelkotten i tv-spelet med samma namn. I engelska medier går han under namnet “The boy with the blue hair”.
Men det har inte varit en smidig och lätt resa för 26-årige Andrei Ratiu. Pojken med det blå håret föddes i den transsylvaniska staden Aiud, som delvis är känd för stadens stora fängelse som har varit i bruk sedan början av 1800-talet.
När han var fyra år flyttade hans föräldrar till Spanien på jakt efter ett bättre liv. Andrei och hans bror bodde hos morföräldrarna. Två år senare hämtade föräldrarna pojkarna och flyttade till den spanska byn Aguaviva, med cirka 600 invånare.

e5537b74 1636 43ec 8877 f393e366d721

Foto: Charles Sykes/AP

Andrei började snart med futsal men bytte senare till fotboll och började spela för CF Andorra, 30 kilometer från sin hemstad.
– Jag var väldigt glad över att få spela fotboll i Spanien, men det var väldigt tufft för min familj. Mamma tog med mig till träningen varje gång, 30 kilometer, hon kämpade verkligen, säger högerbacken i en intervju.
Men fotboll skulle göra det löna sig. Så småningom. Villareal märkte den snabba talangen och han flyttade till Castellon. Hela familjen flyttade in för att försörja honom.
– Det var inte lätt för mina föräldrar och min bror, men de trodde på mig. Men när vi kom dit började ett fruktansvärt år för familjen, där ingen hittade ett jobb. Min pappa började pendla till Madrid för att jobba inom byggbranschen, han var borta i veckor i taget och kom hem när han kunde.
Sakta men säkert etablerade sig Ratiu i det spanska fotbollssystemet och 2021 vände lyckan verkligen. Enligt spanska El Mundo vann Andrei Ratiu bokstavligen på lotteriet när han köpte en lott till det stora spanska jullotteriet “Gordo de Navidad”. Inga prissummor nämns i artikeln.
Samma år gjorde högerbacken debut för det rumänska landslaget i en VM-kvalmatch mot Island.

Högerbacken har fått smeknamnet

Foto: Dirk Waem/TT

– Pappa grät av lycka efteråt. Jag skrev till honom på Whatsapp innan matchen, när jag fick reda på att jag skulle börja. Han grät över alla uppoffringar som nu lönade sig i lycka. Han skrev tillbaka innan matchen att jag skulle vara mig själv, säger Ratiu i en intervju.

Hans imponerande spel i EM ska ha höjt priset på högerbacken från tio miljoner kronor till hundra miljoner och stora delar av fotbollens Europa har fastnat för den snabbe, blåhåriga killen från Transsylvanien. Hemma i Rumänien firade division 5-sidan Unirii Dodesti till och med sin befordran genom att färga håret blått.
På tisdag möter Rumänien och den blåhåriga favorittippade “Oranje” från Nederländerna. Rumänien har bara tagit sig till EM-kvartsfinal en gång tidigare, då man åkte ut mot Italien i EM 2000, som spelades i Belgien/Nederländerna.
Så kommer historien att upprepa sig? Eller kommer den kvicke blå ytterbacken, istället för att samla videospelsguldringar, köra Rumänien ett steg närmare guldcupen?
Källor: Wowbiz, El Mundo, Daily Star, Gazeta Sporturilor

Fakta.Rumäniens EM

Ukraina 3–0.

Belgien 0–2.

Slovakien 1–1.

På tisdag kväll (2 juli) spelar laget åttondelsfinal mot Nederländerna. Matchen börjar kl 18.00.

Lämna ett svar