Husseins familj tvingas fly igen: ”Sjuka flyttas i sina sängar”


Stora delar av Gazas nästa största stad, Khan Yunis, ligger redan i ruiner efter den israeliska offensiven kring årsskiftet.

Nu uppmanas civila palestinska återigen att evakuera. Ordern gäller främst de östra delarna av Khan Yunis. Personer på platsen vittnar om att de hörde explosioner i staden natten till tisdagen och Israel bekräftar bombningen.
“Under natten sköt Israels militär mot terrormål i området där projektilerna avfyrades från. Det handlar om ett vapenlager, ledningscentraler och annan terroristinfrastruktur”, skriver militären i ett uttalande enligt BBC.
Den väpnade gruppen Islamiska Jihad hävdade måndagens attack, som var en av de största mot Israel från Gaza på flera månader.

En man evakueras i sin sjukhussäng.  Både patienter och personal rapporteras ha lämnat det europeiska sjukhuset i östra Khan Yunis.

Foto: Bashar Taleb/AFP

Gazafotografen Hussein Abdel Jawad är en av alla som nu flytt från Khan Yunis. Tillsammans med sina föräldrar, sin fru och fyra barn skyndade han sig bort från staden medan bomberna ljöd i bakgrunden, berättar han.
Familjen har levt som internflyktingar nära det europeiska sjukhuset sedan de tvingades lämna gränsstaden Rafah när Israel inledde sin markoffensiv i maj.
Både patienter och personal har lämnat sjukhuset som ligger i evakueringszonen.
– Folk lämnade allt bakom sig på sjukhuset och flydde västerut, säger Hussein Abdel Jawad.

Gazas fotograf Hussein Abdel Jawad.

Foto: Privat

Hans familj finns sig nu i den västra utkanten av Khan Yuni. Flyktingtält täcker området, som före kriget var jordbruksmark. På vägen dit passerade de Nassersjukhuset där de inte fick söka skydd. Enligt Hussein Abdel Jawad meddelade Röda Korset – som driver sjukhuset – att Israel inte längre tillåter det.
– Folk här är på botten, hopplöshet och misär dominerar. Att gå om och om igen från en dålig till en sämre är outhärdligt.
– Det är som domedag här. Det finns människor överallt, alla vandrar planlöst.

Juli är vanligtvis den varmaste månaden i Gaza. Familjen fick tag i ett tält, men temperaturen är tryckande och livet är svårt. Inte minst för Abdel Jawads äldre pappa, som precis har opererats.
– Om kriget inte tar slut inom två veckor kommer folk här att dö. Vad som händer är ofattbart.

YunisRityta%203 1708598635798

Läs mer:
Förödelsen i Gaza är synlig från rymden – här är 19-åriga Farahs flykt
Gazaborna: Hamas borde acceptera villkoren
Stängda gränser i Gaza splittrar paret i kärlek
Den svenska sjuksköterskan: “Föräldralösa barn klättrar i berg av skräp”

Lämna ett svar