Ledare: Klarar institutionerna Trump 2.0?03b34984 e463 4c4f 862b bffbf0cfea4f

Presidenten är nu en kung över lagen. Det skriver Sonia Sotomayor i en reservation mot Högsta domstolens beslut att USA:s president har immunitet för handlingar som faller inom ämbetsområdet. Hon befarar att HD har skickat en signal om att en president kan beordra militären att genomföra en statskupp utan att kunna ställas inför rätta.

Skrikande alarmism, avfärdar domstolsmajoriteten. Domen är inte alls så långtgående. Inte allt en president gör faller inom ramen för befattningen. Beslutet innebär visserligen att Donald Trump inte kan åtalas för att ha beordrat justitiedepartementet att leda uppfunna anklagelser om valfusk till bevis. Men huruvida trycket på statliga politiker var inom ämbetsgränserna kommer nu att redas ut av lägre domstolar.
I teorin lever processen mot Trump för att ha försökt störta valresultatet 2020 fortfarande.
Men vad händer konsekvenserna av domen i praktiken?
Det blir knappast någon rättegång innan valet i november. Om Trump vinner kan han släppa anklagelserna. Ingen tvivlar på att han i så fall gör det.

För att institutioner ska klara av en president med auktoritära ambitioner krävs att politiska och juridiska aktörer upprätthåller lagar och normer

Det är också klart att han kommer att fortsätta att testa gränserna för presidentens makt. Han har flera gånger lovat att sätta dit sina motståndare.
“Institutionerna kan hantera Trump”, var ett mantra för ett antal förståsigpåare under valkampanjen 2016 och under hans fyra år i Vita huset. Så gjorde institutionerna, med en hårsmån.
De gjorde det för att Georgias guvernör Brian Kemp sa nej när presidenten bad honom hitta tillräckligt med röster för att ändra statens utfall. För att vicepresident Mike Pence vägrade lyssna när Trump pressade honom att annullera valresultatet.
För att institutioner ska klara av en president med auktoritära ambitioner krävs att politiska och juridiska aktörer upprätthåller lagar och normer. Och att det får konsekvenser när presidenten går över gränsen.

Efter stormningen av Donald Trump åtalades vid Capitolium. Han frikändes av senaten efter att ett antal republikaner röstat nej, med hänvisning till att detta var en fråga för domstolarna. Nu stoppar en konservativ HD-majoritet i praktiken den rättsliga processen.
Försöket att fuska för att sitta kvar vid makten får därför inga konsekvenser.
Det säger mycket om institutionernas styrka inför Trump 2.0.
Läs mer:
DN:s redaktion: Om Biden inte ens klarar en debatt – hur ska han vinna valet?
DN:s redaktion: Vad har amerikanerna egentligen gjort för oss?

Lämna ett svar