Inflationen i eurozonen sjunker | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Inflationen i euroområdet faller

  Inflationen i euroområdet sjönk som väntat till 2,5 procent i juni. Det visar preliminära siffror på tisdagen från statistikmyndigheten Eurostat.

  Konsumentpriserna steg med 2,5 procent i juni i årstakt jämfört med 2,6 procent föregående månad.

Senaste nyheterna

 • Ett dödsfall efter en brand i ett flerfamiljshus i Östersund

  En person har hittats död efter en brand i ett flerfamiljshus i Östersund, meddelar polisen.

  Den avlidne är inte identifierad, men anhöriga till den person som tros ha varit på adressen har underrättats.

  Larmet kom in vid 9-tiden och när räddningstjänsten kom till platsen var det en kraftig brand. Vid 10-tiden kunde branden vara släckt.

  Fyra personer evakuerades från huset som ligger i anslutning till ett äldreboende. Samtliga har tagits om hand av sjukvårdspersonal, enligt räddningstjänsten.

  Tillståndet för de evakuerades skador är oklart. Enligt P4 Jämtland ska en person ha förts till sjukhus.

 • Explosivt jättefynd efter dödlig detonation

  Uppemot ett ton sprängämnen har hittats i ett sommarstugeområde utanför danska Korsør efter måndagens dödliga explosion. Den 52-årige mannen som dog hade tidigare arbetat med professionell fyrverkeriproduktion.

  När polisen undersökte platsen hittades stora mängder explosiva kemikalier och 140 personer i närområdet fick evakueras.

  Den exakta mängden är inte uppmätt, men den beräknas vara uppemot ett ton, som fraktades bort med hjälp av det danska försvaret. Under tisdagseftermiddagen kunde avspärrningarna hävas.

  Polisen tror att explosionen inträffade i samband med fyrverkeriproduktion.

  – Vi kan bara säga att han tidigare har varit fyrverkeritillverkare. Därför har vår tes varit att adressen troligen har använts för framställning av fyrverkerier, säger polisinspektör Tom Trude till Danmarks radio och TV2.

 • Kraftig rök i Eskilstuna – faran över

  Det brinner i en garagebyggnad i centrala Eskilstuna med kraftig rökutveckling som följd.

  – Vi fick larmet ungefär kvart i två, då förbipasserande såg rök och lågor från en förrådsbyggnad, säger Sebastian Levin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

  Vid 15.30-tiden på tisdagen meddelade brandförsvaret att branden var under kontroll.

  Inga personer ska vistas i garaget och det finns ingen risk för spridning. Det är oklart om byggnaden går att rädda.

  Räddningstjänsten utfärdade ett viktigt offentligt meddelande, men drog tillbaka det vid 15-tiden

 • Le Pen vill bilda regering även utan majoritet

  Den franska högernationalistiska nationalförsamlingens ledare Marine Le Pen vill försöka bilda regering trots att hon inte har majoritet i parlamentet.

  Det sa hon på den franska radiokanalen “France Inter Radio” på tisdagen, enligt Financial Times.

  Hon sa att hon kommer att leta efter allierade om nationalförsamlingen misslyckas med att säkra 289 platser i parlamentet.

  Le Pen sa att hon tror att partiet kan hitta allierade till vänster och höger, särskilt bland det konservativa republikanska partiet.

  Jordan Bardella, partiets ledare och premiärministerkandidat, har tidigare sagt att han inte skulle regera utan en absolut majoritet av parlamentets 577 platser. (Omedelbart)

 • Hundratals fängslade efter upplopp i Turkiet

  Turkiska myndigheter har fängslat över 470 personer efter antisyriska upplopp i flera städer.

  Våldet bröt ut på söndagen efter att en syrisk man anklagats för att ha använt ett barn.

  Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya skriver på Plattform X att de 474 personerna greps efter “provokativa aktioner” mot syrier i Turkiet.

  Landets president, Recep Tayyip Erdogan, kallar våldet “oacceptabelt” och anklagar den turkiska oppositionen för att underblåsa spänningarna.

 • IF Metall stämmer Tesla

  Fackförbundet IF Metall stämmer elbilstillverkaren Tesla på 100 000 kronor, rapporterar Expressen med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

  Facket anser att Tesla har brutit mot medbestämmandelagen (MBL) när en av förbundets lokalavdelningar på Teslas serviceverkstad i Uppsala inte fick någon insyn i verksamheten. Tesla hänvisar till att avslaget beror på den pågående konflikten med IF Metall.

  Sedan i oktober förra året har IF Metall och Tesla varit på kant med varandra. Enligt facket vägrar biljätten att teckna kollektivavtal och därmed har facket gått ut i strejk.

 • Motorvägen öppnar för trafik – fyra år för tidigt

  E4 Förbifart Stockholm är motorvägsförbindelsen som ska gå från Kungens Kurva söder om Stockholm till Häggvik, norr om staden. Rutten är över två kilometer lång, varav det mesta går i en tunnel.

  Nu har Trafikverket beslutat att öppna en del av leden fyra år tidigare än planerat. Det handlar om en sträcka på 3,5 kilometer mellan Häggvik och Hjulsta.

  Enligt Trafikverket ska öppningen bidra till att minska restiderna för trafikanterna och även avlasta de större kringliggande vägarna.

  Delöppningen är planerad till hösten 2026 och hela E4 Förbifart Stockholm är tänkt att öppna 2030 i sin helhet.

 • Många döda under religiös sammankomst i Indien

  Panik har brutit ut under en hinduisk sammankomst i norra Indien där guden Shiva hedrades. Enligt det indiska tv-bolaget NDTV har minst 87 personer dött i upploppet, bland dem flera barn.

  – Vi har tagit emot 27 kroppar hittills… Fler kommer fortfarande, säger Ram Mohan Tiwari, chefsläkare i den indiska delstaten Uttar Pradesh, till nyhetsbyrån AFP.

  Dödsolyckor är inte ovanliga under religiösa sammankomster i Indien. 2013 dog 115 personer när panik bröt ut efter rykten om att en bro var på väg att kollapsa nära ett tempel där 400 000 människor hade samlats

 • Ökad förlust för Polestar

  Den Göteborgsbaserade elbilstillverkaren Polestar redovisar ett rörelseresultat för första kvartalet 2024 på 30,8 miljoner dollar. Det kan jämföras med 23,2 miljoner dollar under motsvarande kvartal ett år tidigare.

  Försäljningen under årets första kvartal sjönk med 36 procent jämfört med föregående år till 345,3 miljoner dollar.

  Siffrorna kommer efter att Polestar redovisade en rörelseförlust på 1,46 miljarder dollar (motsvarande 15,5 miljarder kronor) för helåret 2023 så sent som förra veckan.

  Sedan Volvo Cars delades ut av företaget i slutet av juni 2022 har Polestar tappat 93 procent av sitt marknadsvärde. Bara sedan årsskiftet är nedgången nästan 60 procent.

 • Dömd för 24-årigt mord i Norge

  En man döms i ett mycket uppmärksammat mordfall i Norge i maj 2000, det så kallade Banehei-mordet.

  Mannen döms nu till två års fängelse för ett av de två morden på två unga flickor. Han har tidigare, 2002, dömts till 19 års fängelse för det andra mordet. Han får därmed sammanlagt 21 års fängelse för dubbelmordet.

  Enligt norsk lag var det år brotten begicks maxstraffet 21 års fängelse.

  Vid rättegången 2002 dömdes även ytterligare en man i målet. Straffet var 21 års häkte, men efter att ärendet återupptogs släpptes han 2021 och frikändes året därpå.

  I och med tisdagens dom konstaterar tingsrätten att den nu dömde mannen ensam mördat tjejerna. Han döms även att betala skadestånd motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor till den mördade flickans föräldrar.

 • 300 000 evakuerades efter översvämningar i Indien

  Minst 34 personer har dött i översvämningar och jordskred i den indiska delstaten Assam, rapporterar BBC.

  Både militären och flygvapnet har kallats in för att bistå hjälpinsatsen och nyhetsbyrån AP rapporterar att mer än 300 000 människor hittills har evakuerats från sina hem.

  Assam i nordöstra Indien har ett stort flodnät ​​och enligt delstatens ansvariga minister Himanta Biswa Sarma kan de kommande dagarna bli “kritiska” när regnet spås fortsätta.

  Både jordskred och översvämningar är vanliga i Indien under monsunmånaderna juni till september.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar