Svenska kyrkan i Gammalsvenskby totalförstörd efter rysk beskjutning


Det var sent på måndagskvällen som Sofia Hoas, som själv har rötter i Gammalsvenskby, fick rapporter om att en rysk kamikazedrönare blåst av taket på Svenska kyrkan i Gammalsvenskby. Kyrkan, som byggdes av svenskar som anlände till byn på 1800-talet, är helt utbränd efter drönarattacken.
– Vi har varit rädda att det sista ryssarna kommer att göra är att förstöra kyrkorna, när de tidigare har låtit dem stå när de bombade byn, säger Sofia Hoas.
För snart två veckor sedan förstördes även den tysk-lutherska kyrkan i Gammalsvenskby. Kyrkorna brukar vara en viktig mötesplats för invånarna, men eftersom nästan alla bybor har evakuerats stod Svenska kyrkan tom när attacken ska ha skett och ingen skadades, enligt Sofia Hoas. Ett 70-tal personer, som inte vill eller kan lämna, stannar kvar i byn.

Bild 1 av 2

Foto: Privat

Bild 2 av 2

Foto: Privat

Gammalsvenskby saknar idag både vatten och el. Vattnet i brunnarna har torkat upp sedan explosionen av Kakhovka-dammen, som ligger nedströms om floden Dnepr.
Invånarna som har stannat i byn klarar sig tack vare akuta mat- och vattenförråd som skickas en gång i veckan, men det börjar bli för farligt även för hjälparbetare att nå byn.

De senaste tre dagarna det har varit mycket kraftig beskjutning, särskilt med kamikazedrönare som har orsakat flera bränder i byn. Det varma och torra vädret, med 30 grader, och att det inte finns något att släcka med gör att lågorna sprider sig snabbt.
– Det börjar se ut som en grushög, säger Sofia Hoas.
Svenska kyrkan byggdes 1787, några år efter att svenskarna kom till Gammalsvenskbyn 1782. Till en början var det en enklare kyrka, men i slutet av 1800-talet byggdes en ny stenkyrka.

Svenska kyrkan i Gammalsvenskby före förstörelsen.

Foto: Privat

Under sovjettiden togs kyrkan i beslag och användes som bland annat kulturcentrum och förråd för gödsel fram till 1960-talet. När Ukraina blev självständigt låg Svenska kyrkan i ruiner, men började renoveras – både av den ukrainska ortodoxa kyrkan men också senare av Svenska kyrkan som har en församling i byn. Svenska kyrkan och den ukrainsk-ortodoxa kyrkan har idag ett mycket nära samarbete, enligt Sofia Hoas.
– Kyrkan har alltid varit en viktig samlingspunkt för byborna. Nu är det främst en ukrainsk-ortodox kyrka, men när svenska präster kommer på besök använder de alltid kyrkan, säger Sofia Hoas.

Läs mer:
Läget är värre än någonsin i bombade Gammalsvenskby: “Det finns inte mer”

Lämna ett svar