Ted Gärdestads dotter om nya filmen: ”Inte värdig min pappa”f620e1f1 9d38 41ff ab81 e215dbaf1bb5

Fredrik Ydhag och Anna Widerbergs dokumentärfilm “Min bror, Ted” bygger på intervjuer med Ted Gärdestads bror, Kenneth Gärdestad, som dog 2018.
Förutom Kenneth Gärdestad medverkar även kompisarna Janne Schaffer, Lena Andersson, Harpo och Eirik Wangberg som var Ted Gärdestads producent i Hollywood i filmen.

DN har tidigare rapporterade att filmen, en samproduktion mellan bland annat SVT, Filmpool Nord och Folkets bio, var planerad att ha världspremiär på Way out west i augusti. Den 16 augusti skulle den ha släppts på bio. Nu läggs projektet istället på is.
“Filmen kommer inte att gå på bio i nuläget, allt skjuts på framtiden”, skriver Louise Bodin på Lobo PR, som jobbar med Folkets bio, i ett mejl till Expressen.
Enligt tidningen beror det på en konflikt kring musikrättigheterna.
För DN uppger Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias, som tillsammans med sin bror förvaltar Ted Gärdestads musikarv och äger rättigheterna, att hon fick reda på filmen först för fem veckor sedan.
– Det var då de kontaktade både mig, min bror och Universal förlag. Varken vi eller förlaget har känt till detta tidigare. Vi nekade dem sedan rättigheterna.
Varför gjorde du det?
– För att filmen är av för låg kvalitet. Det är helt enkelt för dåligt. Det är inte värdigt min far.
Sara Zacharias menar att konflikten ligger i att filmskaparna inte har kontaktat varandra tidigare och frågat.
– Det här är egentligen ganska okomplicerat. Om de hade kommit till oss för tio år sedan, när de startade det här filmprojektet, hade vi tackat nej redan då. Då hade de inte behövt hålla på i tio år, säger Zacharias.
– Det är olyckligt att de inte gjorde saker i rätt ordning och rensade rättigheterna innan de startade sitt projekt. Nu har de ägnat många år åt en film som de inte ens har vetat om de kan visa på bio.

Ted Gärdestads musik har tidigare varit föremål för konflikter, bland annat inför premiären av långfilmen “Ted – för kärlekens skull” från 2018 om Ted Gärdestads liv. I DN skrev då Sara Zacharias en text där hon kritiserade hela filmprojektet: “Jag och min bror har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen görs.”
DN har sökt regissörerna till “Min bror, Ted” och produktionsbolaget Fundament film.

Lämna ett svar