Elias Rosell: VAR för en upplyst och rättvis världe8be59f8 28bc 4335 bcf4 fec71c9fec15

Rättvisa ses nästan alltid som något positivt – både i samhället i stort och i idrottens värld. Men det är just när det kommer till VAR-teknik (ett system med video och andra hjälpmedel för fotbollsdomare) som folk är märkligt upprörda.
Om vi ​​tar det senaste exemplet: Till en början upplevde jag det också som orättvist när Danmark fick ett underkänt mål i EM-åttondelsfinalen mot Tyskland.

Men VAR-granskningen visade att jag hade fel, den danske spelaren var offside (om än med tånagelmarginal). Oavsett hur jag känner så hade det varit orättvist om Danmark fått ett ogiltigt mål tillåtet. Varför ska mina känslor komma före fakta om mätinstrumenten? Tack och lov för objektiva VAR.
“Varför ska man kämpa och anstränga sig när det är här allt hamnar?”, skriver Sportbladets fotbollskrönikör Erik Niva på tal om den danske spelaren Joachim Andersen, som först fick sitt mål underkänt och sedan fick en tveksam straff mot sig efter en VAR-granskning.

Fotbollens själ ligger inte i irrationella och godtyckliga bedömningar

Frågan är inte obefogad, men den hade varit mer befogad innan VAR infördes. Varför skulle spelarna i 2009 års irländska landslag kämpa i 20-30 år för att nå ett VM när en hand (som den svenske domaren Martin Hansson inte såg under matchen) från Thierry Henry ändå förstörde deras livsdröm?
Varför skulle det bosniska landslaget sträva efter att ena sitt splittrande land när de ändå fick åka hem från sitt första (och hittills enda) VM efter sitt mål mot Nigeria 2014 helt avbröts felaktigt för offside?
I hans krönika efter Nigeria-Bosnien och Hercegovina 2014 Niva skrev för övrigt: “Fler tekniska hjälpmedel för de som är utvalda att döma? Ja tack.”
I irritationen över nackdelarna med VAR (till exempel lite fler pauser) får vi inte glömma hur illa det var innan VAR. Bättre millimeterrättvisa än meterrättvisa.
Vissa av argumenten mot VAR är också mer offside än andra.
Fotbollens själ ligger inte i irrationella och godtyckliga bedömningar. Sparka ut linjedomarna också om du vill ha ännu mer slumpmässighet.
VAR tar knappast bort känslor eller intresse för fotboll. Det var fullt av känslor under matchen mellan Tyskland och Danmark, läktarna i Tyskland är fulla.

Ja, bedömningarna blir inte perfekta med VAR heller. Vissa situationer förblir 50/50 oavsett hur många vinklar du tittar på dem. Men låt inte strävan efter perfektion stå i vägen för förbättring.

Ge domarna varaktiga möjligheter att fatta bättre beslut. Att tillåta mätningar att ersätta gissningar är ett välkommet steg i upplysningens anda.

Läs mer:

Isobel Hadley-Kamptz: Fotbollen har kommit hem, men problemen kvarstår
Annika Ström Melin: Ett bedrägligt lugn präglar EU inför den annalkande stormen

Lämna ett svar