Första demokraten uppmanar Biden att dra sig ur


Joe Bidens skakiga insats i förra veckans debatt mot Donald Trump har väckt panik bland demokraterna. Presidentens ålder och hälsa ses av många som det största hindret för hans omvalskampanj.

Sedan debatten har ett antal demokratiska politiker, rådgivare och bidragsgivare anonymt spridit idén om att ersätta partiets kandidat i media.
Det är Lloyd Doggett å andra sidan den första som offentligt uppmanade Biden att hoppa av.
“Till skillnad från Trump har president Bidens första lojalitet alltid varit till vårt land, inte honom själv. Därför är jag hoppfull att han kommer att fatta det smärtsamma och svåra beslutet att dra sig ur, skriver Doggett i ett uttalande.
Han skriver också att det offentliga uppropet inte görs lättvindigt.
“Det minskar inte heller min respekt för allt president Biden har gjort”, skriver Doggett.

Bild 1 av 2

Foto: Andrew Harnik/AP

Bild 2 av 2

Foto: Allison Bailey/TT

Det återstår nu att se om fler kommer att haka på Texas-politikern med liknande uppmaningar. Hittills har partiledarna i demokraterna ställt sig bakom Biden. Även de som nämnts som möjliga ersättare har uttryckt sitt stöd.

Samtidigt har allt fler demokrater har öppet diskuterat debatten och dess konsekvenser de senaste dagarna. På tisdagen säger det tidigare toppnamnet i kongressen, tidigare talmannen Nancy Pelosi, att det finns giltiga frågor att ställa om Bidens hälsa, enligt AFP.
Kongressledamoten Mike Quigley talar CNN att Biden måste fatta ett beslut om sin kandidatur:
– Vi måste vara ärliga att det inte bara handlar om en hemsk natt, sa han till kanalen i tisdags, sa han till kanalen.

Bild 1 av 2

Foto: Carlos Gonzalez/AP

Bild 2 av 2

Foto: Jacquelyn Martin/AP

Vermont senator Peter Welch kritiserar Biden-kampanjen för att ha avfärdat frågan om presidentens hälsa, medan kongressledamoten Angie Craig vill att 81-åringen ska tänka igenom det om han vill fortsätta.
Hon är tydlig med vad hon vill se från Biden framöver:
– Jag behöver se honom där ute och tala utan manus, ingen sufflare, och han måste se till att det amerikanska folket har förtroende för hans förmåga att kandidera till omval.
Biden kommer att träffa sitt partis delstatsguvernörer på onsdag för att försäkra dem om att han är kapabel att driva en framgångsrik kampanj, rapporterar CBS. Mötet ses som ytterligare ett steg i Bidenlägrets krishantering efter debatten.

Lämna ett svar