Fruktade insekten sprider sig i svenskparadiset: ”Risken är påtaglig” | Världen


640@60
Foto: Okänd

640@60
Nu har tigermyggan även spridit sig till det svenska paradiset Mallorca.

Foto: CATI CLADERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅ

Den handlar om den fruktade tigermyggan som spridit sig till flera europeiska länder de senaste åren, i Sverige påträffades den för första gången förra året.

Den kommer ursprungligen från Sydostasien och kan bära och sprida virus som dengue, chikungunya och zika.

Sprider sig i det svenska paradiset

Nu har tigermyggan även spridit sig till Balearerna och det svenska paradiset Mallorca, rapporterar tidningen Mallorca Daily Bulletin.

Tidigare har myndigheterna i Palma vidtagit åtgärder genom att bespruta 40 hektar våtmarker i staden med bekämpningsmedel för att döda larver och ägg.

Den här veckan gav myndigheterna på Menorca också råd till allmänheten för att förhindra ytterligare spridning.

“Risken är påtaglig på Balearerna och vi måste ta den på största allvar”skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

Myndigheternas uppmaning

Det handlar bland annat om att tömma, städa och fylla på nytt vatten i till exempel mindre bassänger och vattenbehållare för husdjur. För större simbassänger och fontäner rekommenderas regelbunden klorering eller behandling med bekämpningsmedel.

Lokalbor och turister uppmanas också att ladda ner en app “Myggvarning” där fler förebyggande åtgärder finns tillgängliga.

Ett bett betyder dock inte att du automatiskt blir infekterad med ett farligt virus.

– Myggorna smittas inte av viruset automatiskt, utan de måste bita någon som är smittad av viruset först. Om det inte är så olyckligt att den har virus med sig när den kommer kan den därför bara sprida virus som finns i området den lever i, förklarade Anders Lindström, myggexperten på Norges Veterinärinstitut (SVA), i en pressmeddelande i samband med upptäckten av tigermyggan i Sverige.

Lämna ett svar