Svensk dödsdömd i Irak för narkotikabrott | Världen


En 35-årig svensk-irakier med dubbelt medborgarskap dömdes den 2 juni till döden genom hängning. Det rapporterar sajten Alkompis som har fått informationen från mannens familj.

Mannen, som bor i Västsverige, greps i en lägenhet i Bagdad tillsammans med två andra män, enligt hans bror. Polisen beslagtog 350 gram hasch hos de tre männen, enligt vad brodern berättar för Alkompis.

Samtidigt rapporterar irakiska medier att en domstol i Bagdad utfärdade dödsdomar mot totalt sju män den 2 juni. De dömdes för import och export av narkotika. En av de dömda är utländsk medborgare, enligt den irakiska nyhetsbyrån INA.

Dödsdomar mot sju män

“Rätten utfärdade den första dödsdomen mot fyra åtalade för import och export av narkotika medan den utfärdade den andra domen mot tre åtalade, bland dem en med utländskt medborgarskap, för att ha importerat narkotika från grannländer i syfte att sälja dem.” skriver INA.

Svenskens fru och tre barn förlorade kontakten med honom när han var i Irak.

De sökte efter honom utan framgång. Först när han lyckades få ut ett meddelande genom en besökare fick de veta att han satt i fängelse, skriver Alkompis.

100 dömdes till döden förra året

Familjen anlitade en advokat och kontaktade den svenska ambassaden i Irak. Advokaten har överklagat domen.

hufvudstadsbladet har sökt UD för att få mer information om fallet.

Irak har slagit hårt mot narkotikahandeln de senaste åren. Omkring 100 personer, både irakier och utländska medborgare, dömdes till döden eller livstids fängelse 2023–2024, informerar Iraks inrikesministerium. Enligt myndigheterna är narkotikahandel “ett kritiskt hot” mot landets säkerhet.

“Bekräfta alla dödsdomar!”

I december förra året gjorde Iraks premiärminister Mohammad Shia al-Sudani ett kontroversiellt uttalande i frågan. Han uppmanade landets president att bekräfta alla dödsdomar mot narkotikahandlare.

– Det är nödvändigt att tillämpa lagen så att den avskräcker alla som vågar hota landets och folkets säkerhet, sa han.

Nyligen dömdes tre svenska medborgare till döden i Irak för mordet på Foxtrot-toppen Mustafa Aljiburi, som sköts ihjäl i Bagdad i januari.


LÄS MER: UD: Ytterligare en svensk dömd till döden i Irak
LÄS MER: Familjen överklagar till UD – efter dödsdomen mot svenskarna i Irak
LÄS MER: Information: Två svenskar döms till döden efter mordet på “Benzema”

Lämna ett svar