Northvolt följde pengarna – bort från Borlänge – hufvudstadsbladet


Det här är ett yttrande.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Motgångarna har drabbat batteritillverkaren Northvolt hårt den senaste tiden.

Inte bara för att Borlänges kommunalråd Erik Nises (S) meddelade företagets planer på att kringgå den planerade fabriksstarten i Kvarnsveden. Dessutom har BMW dragit tillbaka en batteriorder värd 22 miljarder, enligt uppgift på grund av envisa leveranser.

Och nu har tre mystiska dödsfall uppmärksammats bland arbetare på Northvolt. Alla har hittats döda dagen efter att de slutat sitt skift på fabriken, och flera av dem rapporterade klagade på illamående från starka lukter på arbetsplatsen. Polisen har inlett en förundersökning som beräknas vara klar först i höst.

Annons

Motgångarna har drabbat Northvolts vd Peter Carlsson hårt.Motgångarna har drabbat Northvolts vd Peter Carlsson hårt.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Neideman/SvD/TT

Annons

I gårdagens intervju i Dagens Industri säger Northvolts vd Peter Carlsson att de inställda fabriksplanerna i Kvarnsveden är ett “personligt nederlag”. Samtidigt är det just Peter Carlsson som leder företaget när dess ledning och styrelse nu prioriterar investeringar i Sverige.

Som Per Lindvall skrev i DD den 23 juni har konkurrensen hårdnat på världsmarknaden för fordonsbatterier. Northvolt köpte Stora Ensos fastighet i Kvarnsveden samma dag som Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukrainamed tredubblad ränta som följd.

Samtidigt erbjuds Northvolt kraftiga rabatter för att bygga fabriker i Kanada och Tyskland. Två länder som nyligen börjat föra en aktiv industripolitik, med syfte att fånga så mycket som möjligt av framtidens strategiska industrier.

Och förmodligen är batterierna strategiskt viktiga. Omvandlingen av fordonsflottan pågår och EU har satt ett slutdatum för produktionen av nya fossildrivna bilar.

Visst, väte och annan teknik kan också spela en roll, men elfordon är redan här. Och som sagt ropar branschen redan efter batterier.

Annons

Annons

Vi har levt igenom en epok när industri och industripolitik inte ansågs viktiga. Det är elva år sedan som dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inför världseliten i Davos dömde ut den svenska tillverkningsindustrin som “i princip borta” och trodde att framtiden låg i fler låglönejobb.

Nu – i spåren av de brutna leveranskedjorna under pandemin och inte minst kriget i Ukraina – inser de flesta att det inte är rätt att vi gjort oss beroende av auktoritära stater som Ryssland och Kina.

Samtidigt pågår en stor omstrukturering av världsekonomin, där ny teknik ersätter fossila bränslen.

Idag kör USA och EU på för att säkra produktionen av de halvledare som är kärnan i all elektronik. EU har även infört klimattullar för import av utsläppsintensiva varor som järn- och stålvaror, aluminium, cement, konstgödsel, el och kemikalier till EU. Och USA meddelade nyligen att de höjer tullarna på elfordon från 25 procent till 100 procent, för att stoppa vad de beskriver som kinesisk prisdumpning.

Borlänge och Sverige är en del av denna globala omvandling. Tidigt hade vi stort tekniskt kunnande, låga elpriser och en regering efter 2014 som var intresserad och drivande.

Det ledde till vad som nu är känt som den gröna industriella revolutionen i norr. Men risken är att vi blir utestängda.

Dels för att vi har en regering som inte vill något, utan hellre står på bakbenen och bromsar.

Annons

Men också för att Sverige fortfarande lever i tron ​​att det finns någon form av fri marknad, samtidigt som varje land just nu sköter sitt eget hus.

Annons

Kina vann en världsledande roll som producent av bland annat solceller genom kraftiga subventioner. USA svarade med ett massivt stimulanspaket som gynnar USA:s gröna industri. Och andra länder som Tyskland och Frankrike svarar genom att stödja strategiska industrier.

Och vi står i princip bredvid och tittar på.

Kommer alla satsningar att vara framgångsrik? Nej. Finns det risk att satsa på fel häst? Ja.

Men risken är att om vi inte investerar alls så får Sverige en svagare position. Det innebär färre jobb och minskade skatteintäkter.

Borlänge, Dalarna och Sverige har precis tappat tusen jobb i den globala konkurrensen. Jobb som hamnade i Kanada och Tyskland istället.

Just nu fastställs framtidens globala industriella struktur. Vi måste börja diskutera hur vi kan se till att Sverige inte fortsätter att förlora.

Lämna ett svar